Bästa indexfonderna
Sök:

Bästa indexfonderna

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sofie

Den här artikeln publicerades 2017-10-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bästa indexfonderna

Hej!

Vilka skulle ni tipsa om är de bästa indexfonderna? Jag är sugen på att investera månantligt i olika indexfonder, fått tips på Sverige, Norge och Finland. Men inte mer specifikt än så, någon som vill komma med tips på bra indexfonder i dessa länder och även andra indexfonder ni tycker är bra.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jan Bolmeson har publicerat sin favoritlista med mestadels indexfonder:

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

En fond som Jan inte nämner, men som har letat sig in i min portfölj, är XACT Högutdelande . Den placerar i nordiska länder enligt ”SHB Nordic Smart Beta Index” och har en förvaltningsavgift på 0,30 %. Det är en börshandlad fond ( ETF) vilket kanske gör att det inte är det allra första man köper, men egentligen är det inte krångligare än att köpa aktier, vilket egentligen inte är speciellt krångligt alls (förutom att bestämma sig för vad man vill köpa för något, förstås).

Att enbart spara i Sverige, Norge och Finland kan ge en portfölj med dålig riskspridning (diversitet). Jag brukar istället utgå ifrån en billig global indexfond, exempelvis  Länsförsäkringar Global Indexnära (0,20 % förvaltningsavgift) som äger drygt 1600 storföretag spridda över världens etablerade aktiemarknader, och sedan motivera för mig själv varför jag vill plocka in något annat i portföljen. Att exempelvis äga fonder som placerar i Sverige, Norge och Finland kan vara motiverat av valutariskskäl.

Du kan se ungefär hur jag brukar resonera om du läser mitt svar på en annan fråga jag bevarade för några dagar sedan.

Enbart världsindex eller blanda flera index?

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-07 klockan 12:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.