Bästa indexfonderna • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Bästa indexfonderna

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sofie

Sofie ställde följande fråga för 9 månader sedan:

Hej!

Vilka skulle ni tipsa om är de bästa indexfonderna? Jag är sugen på att investera månantligt i olika indexfonder, fått tips på Sverige, Norge och Finland. Men inte mer specifikt än så, någon som vill komma med tips på bra indexfonder i dessa länder och även andra indexfonder ni tycker är bra.

Det finns 1 svar till denna fråga

Thomas A svarade på frågan för 9 månader sedan

Jan Bolmeson har publicerat sin favoritlista med mestadels indexfonder:

Bästa fonderna 2017 | Topplista med rätt fonder att fondspara i

En fond som Jan inte nämner, men som har letat sig in i min portfölj, är XACT Högutdelande . Den placerar i nordiska länder enligt ”SHB Nordic Smart Beta Index” och har en förvaltningsavgift på 0,30 %. Det är en börshandlad fond ( ETF) vilket kanske gör att det inte är det allra första man köper, men egentligen är det inte krångligare än att köpa aktier, vilket egentligen inte är speciellt krångligt alls (förutom att bestämma sig för vad man vill köpa för något, förstås).

Att enbart spara i Sverige, Norge och Finland kan ge en portfölj med dålig riskspridning (diversitet). Jag brukar istället utgå ifrån en billig global indexfond, exempelvis  Länsförsäkringar Global Indexnära (0,20 % förvaltningsavgift) som äger drygt 1600 storföretag spridda över världens etablerade aktiemarknader, och sedan motivera för mig själv varför jag vill plocka in något annat i portföljen. Att exempelvis äga fonder som placerar i Sverige, Norge och Finland kan vara motiverat av valutariskskäl.

Du kan se ungefär hur jag brukar resonera om du läser mitt svar på en annan fråga jag bevarade för några dagar sedan.

Enbart världsindex eller blanda flera index?

 

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]