Bästa och enklaste sätt att spara
Sök:

Bästa och enklaste sätt att spara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulf

Den här artikeln publicerades 2017-10-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bästa och enklaste sätt att spara

Hej Jan,

Tack för en mycket intressant blogg!

Vet inte om du har tid att hjälpa mig men kanske kan min fråga vara intressant även för andra läsare i liknande situation.

Jag skulle behöva lite synpunkter och råd på vad jag kan göra med de pengar jag har över.

Jag har f.n ca 2 miljoner i likvider. Det mesta har jag på vanliga rörliga sparkonton hos olika nischbanker som erbjuder lite bättre ränta.

Jag skulle nu vilja ta steget och försöka låta pengarna arbeta bättre och funderar på hur jag ska gå tillväga på bästa sätt?

Är det bästa att investera det mesta av kapitalet i ex globala indexfonder?

Vad är en bra och rimlig fördelning mellan olika indexfonder och sparkonton? Ska jag investera en del i aktier?

I övrigt har jag ett hus och en lägenhet som är slutbetalda, inga skulder utöver ett lån till CSN om ca 60 000 SEK (har inte slutbetalat pga låg ränta), min månadslön är ca 35 000 SEK. 2 barn i grundskola.

Jag har sparat lite i aktier under åren och det har gått både bra och dåligt, och jag tror faktiskt att jag till sist ligger på ungefär plus minus noll med hänsyn till inflation mm

Skulle det ev vara värt att ta hjälp med sparandet genom en bank, eller annan aktör?

Tack på förhand

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Rådgivare på banken brukar inte rekommenderas då de tenderar vara partiska att rekommendera de produkter som är mest lönsamma för banken. En oberoende rådgivare kan passa din situation. Jan gjorde en intervju med Henrik Tell för ett tag sen, kan vara något som passar dig.

Intervju med Henrik Tell om ekonomisk rådgivning & rådgivare

Kring fonder rekommenderar jag detta inlägg. Där kan du jämföra olika fondportföljer för att hitta den som passar din riskprofil och tidshorisont.

Mina fondportföljer 2018 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-18 klockan 13:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.