Tips pensionssparande för en 32-åring för att gå i pension vid 60?
Sök:

Tips pensionssparande för en 32-åring för att gå i pension vid 60?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

Den här artikeln publicerades 2017-05-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Tips pensionssparande för en 32-åring för att gå i pension vid 60?

Hej.

Jag började arbeta direkt efter gymnasiet och är nu 32 år.

Har jobbat fler skift hela tiden och kommer nog fortsätta med det ett bra tag.

Att gå i pension vid 65år är inte ett alternativ för mig.

Vill gå senast vid 60år.

Hur pensionssparar jag bäst till detta?

Vara av med huslån? Spara på annat sätt? Andra tips?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johan,

Jag skulle säga att det första är att få en så hög lön som möjligt, helst över ca 41 000 kr i månaden brutto eftersom du maxar ut pensionsavsättningarna där. Det ger dessutom möjlighet att spara extra.

Steg nummer två skulle jag säga är att börja spara i en pengamaskin. Mitt förslag på den tidshorisonten skulle vara ”Globala barnportföljen” – låt dig inte luras av namnet:

Sedan skulle jag också i PPM välja sjunde AP-fonden som är alternativet som du får om du inte väljer något eftersom den har en hävstång.

Det är i korthet min egen strategi och det som jag upplever fungera. Sedan kan man pilla på detaljer men i stora drag är det som är planen. Amortera på huset är också smart för att ha låga boendekostnader när du blir äldre.

Lycka till med ditt sparande!

Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-12 klockan 11:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.