Bästa rådet till en småbarnsmamma som vill börja spara
Sök:

Bästa rådet till en småbarnsmamma som vill börja spara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rebecca O.

Den här artikeln publicerades 2017-04-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bästa rådet till en småbarnsmamma som vill börja spara

Jag har varit inne en del och läst dina artiklar och vet inte om du kan hjälpa mig. Men jag har blivit ensamstående nu och kan ingenting om sparande eller fond/aktiespar.

Men jag har heltidsjobb och känner att jag vill börja spara långsiktigt till mig och min son, med en början med låg risk. Jag har banken Swedbank och månadslön . Jag undrar om du har du något bra start förslag till mig hur jag ska börja spara?

Jag har tänkt att spara 3000kr/månad.

Mvh
Rebecca

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Rebecca,
Om du ska spara främst till din son så antar jag att det är en lång tidshorisont (15 år eller längre), då kan du investera i främst aktier. Detta på grund av att aktier har högre avkastning än räntebärande papper över lång tid. Jag skulle tipsa dig om att spara enligt globala barnportföljen (https://rikatillsammans.se/fondportfolj/) till din son. Det bästa är att skaffa dig ett konto på t ex. Avanza eller Nordnet och sätta upp ett månadsspar (då sker allt automatiskt, det tar lite tid att sätta upp, men det är värt det).

Annars skulle jag säga att det är viktigt (speciellt som ensamstående) att ha en buffert, beroende på dina utgifters storlek så kan det vara bra att ha en buffert innan du börjar spara.

Om du verkligen vill ha låg risk så finns det inte så många andra alternativ än ränte-/obligationsfonder, då skulle jag rekommendera Spiltan Räntefond Sverige och SPP Obligationsfond, men då sparandet kommer ske under lång tid så skulle jag rekommendera indexfonder.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-19 klockan 10:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.