Bästa sättet att fördela kapital på 300 000 kr.
Sök:

Bästa sättet att fördela kapital på 300 000 kr.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

Den här artikeln publicerades 2017-06-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bästa sättet att fördela kapital på 300 000 kr.

Hej Jan!

Tack för en fantastisk inspirerande blogg och att du fått mig att ta tag i mitt framtida sparande!

Jag startade nyligen ett konto hos Avanza och är i startgroparna till att börja placera. Har i dagsläget ett sparat kapital på 300 000 kr. Har funderat en del på hur jag ska dela upp summan i sparandet.

Min tanke hittills har varit att 200 000 kr placeras i Nybörjarportföljen. Jag tycker Nybörjarportföljen verkar vara mycket enklare att handskas med för mig som är nybörjare. Efter förmåga kommer jag försöka lägga in 4000-5000 kr i månaden i portföljen, detta kommer förmodligen öka under åren tack vare löneutveckling. Tänker spara i 5-10 år och är i dagsläget 32 år gammal.

100 000 kr tänkte jag dela upp ytterligare på följande sätt. Jag tycker Better globe verkar vara en bra sak att månadsspara i. Till en början några år framöver iallafall. Då jag kommer att komma igång en bit in på 2017 med detta så behöver jag tilläggsköpa för föregående månader. Så en del av kapitalet på 100 000 kommer att gå till detta.

Cirka 10000-20000 kr kommer att gå till att investera i enskilda företag som jag tror på i form av rena aktier. Sedan kommer jag att behålla resten som buffert. På detta sett har jag inte lagt alla ägg i samma korg samt att jag har en hyfsad buffert.

Är detta en bra uppdelning på mitt kapital eller bör jag tänka annorlunda. Hur många fonder bör jag fördela min nybörjarportfölj på?

Tar gärna emot tips om hur jag kan tänka, vad som är bra och mindre bra.

Med vänlig hälsning
Andreas

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vad gäller nybörjarportföljen med en sparhorisont på 5-10 år, tycker jag det är ett bra alternativ ; mindre risktagning och hyfsad avkastning. Givetvis följer den inte börsens uppgång optimalt pg a den relativt stora räntedelen men vid börsnedgång skyddas ju dina pengar så mycket bättre.

Enligt Avanza är det bättre att ha ca 7 fonder i portföljen. Rikatillsammans har ju en portfölj som innehåller just 7-10 fonder https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/

Glöm inte heller att ombalansera din portfölj för optimalt resultat.

Betterglobe – jag investerar inte i denna investeringsform, men visst är det ett intressant alternativ. Det som bekymrar mig personligen är att BG inte har någon pappersexcersis att tala om (årsredovisning) och man vet ju liksom inte om varje träd säljs två, tre ggr? Givetvis finns det inga garantier oavsett var du investerar dina pengar ; multinationella företag kan ha skelett i garderoben och kan fuska med kvartalsrapporter osv. Här får man väga in vad som mer känns rätt i hjärtat tror jag.

Enskilda aktier – Kan vara spännande och lärorikt. Men lätt att bli fartblind enligt många!

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret!

  Hur ofta bör man gå in och balansera om sin portfölj och vad bör man tänka på då?

  Vad bör man titta efter?

  Angående Better Globe så tänkte jag gå in lite försiktigare i detta då det som sagt är högre risk.
  Det råder mycket delade meningar om Better globe vad jag kunnat läsa mig till på nätet.
  Mycket smutskastning och tvetydliga anklagelser.

  Samtidigt har jag hittat väldigt få historier om svenskar som faktiskt fått utdelning på sin investering och som intyga att det faktiskt fungerar som det ska, förutom här på bloggen då. Så jag är lite delad i hur jag ska tänka om det hela.

  Hur fungerar egentligen transaktionen från stunden du får ersättningen insatt på ditt better globe konto och du vill föra över pengarna till ditt eget bankkonto? Vad jag förstått är pengarna redan skattade och klara när de väl kommer in på ditt better globe konto.

  Angående enskilda aktier så är jag väldigt intresserad av framtida teknologi som ligger till fördel för planetens bästa.

  Solcell, batteri, vind och vätgas teknik och andra teknologier som gör oss oberoende av fossila bränslen. Marknaden för detta bara växer och växer.
  Jag kommer att investera i företagen jag tror på och vet också att vi ligger i ett skifte från fossila till fossilfria bränslen. Jag tror att vi inom de närmsta 10-30 åren till större del kommer vara fossilfria.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 2. Vit pil

  Nu är jag lite sen på bollen, men några tankar:

  1. Ombalansering = syftet är att återgå till den ursprungliga fördelningen. Det ger effekten att risken hålls konstant samt att det indirekt ger dig följden att du säljer dyrt och köper billigt.

  2. Angående Better Globe = det finns ca 4 000 svenskar som fick avkastning förra året och i år blir det ytterligare ca 2 000 kr. De flesta är vanliga kunder som gör sin grej och inte läser eller skriver om det på nätet. Jag har gjort en hel del intervjuer på senare tid just med syfte att visa att det är många som väljer att spara i Better Globe av olika anledningar.

  Angående hur transaktionerna går till med avkastningen:
  1. Du får in avkastningen på ditt Better Globe-konto
  2. Du väljer att återinvestera eller ta ut dem till ditt bankkonto
  3. Tar du ut dem till ditt bankkonto behöver du skicka en uttagsbegäran till better globe med din adress etc för att uppfylla på gängse penningtvättslagar
  4. Ett par dagar senare har du pengarna på ditt vanliga bankkonto.
  5. Året efter tar du upp avkastningen i din deklaration och skattar 30 procent.

  Det har fungerat utmärkt för mig sedan 2011.

  Ett tips som du kan gilla tror jag är Trine som jag skrev om för ett par dagar sedan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  @John – har inte skrivit om det på bloggen än, men jag har en reviderad årsredovisning från Better Globe nu. Det finns anledningar till att den inte har släppts förrän nu och jag köper den.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Tack för ditt svar Jan! Bättre sent än aldrig eller hur? :D

  Då fick jag klarhet hur utbetalningen från Better globe fungerar, tack för det.

  Trine har jag tittat på också och tänkte försöka göra en investering i ett av deras ”byar”.

  Har du själv investerat i detta och har du fått någon utdelning? Har du varit där nere och tittat något på verksamheten?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

@andreas – rebalansering av portföljen kan ske så lite som en gång per år. Eller vid en bestämd procentuell ”avvikelse”, t ex att du inte tillåter dina aktiefonder eller räntefonder röra sig mer än 10-15%.

Om din aktiefond-del från början var 60% och i slutet på året är t ex 70%, kan du vikta tillbaka tillgångarna så att du säljer 10% av dina aktiefonder och köper räntefonder för de pengarna.

På så vis minskar du dels risken i din portfölj och dels tvingar du dig själv att sälja dyrt och köpa billigt vilket är mycket svårt att göra rent psykologiskt – vem vill sälja fondandelar som gått spikrakt uppåt? Med rebalansering tvingar du dig att göra detta.

Om du sitter på 7-8 fonder, varav flera är aktiefonder, kan du även vikta tillbaka dem sinsemellan så att den ursprungliga fördelningen uppnås.

Länk om rebalansering :

http://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=glom-inte-att-rebalansera

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-12 klockan 11:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.