Bästa sparandet för 8-10 år
Sök:

Bästa sparandet för 8-10 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sussi

ställde för sedan frågan: Bästa sparandet för 8-10 år

Hej alla!

Min dröm är att kunna gå i pension vid 55 års ålder.

För att kunna göra det behöver jag spara mer varje månad. Jag kanske kan avvara ytterligare 7-8.000 kr per månad. Sparandet skulle vara i 8 år, men längre om det behövs såklart.

Hur ska jag spara för att få bästa avkastning?  Kan tänka mig att jobba några fler år om vi är i en svacka just när det skulle vara dags att gå i pension. Jag har möjlighet att bruttolöneväxla och göra den placeringen hos Avanza, men kanske inte bra att bara använda dem?

 

Tacksam om någon kunde dela med sig av hur de skulle tänka och göra.

 

Sussi

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sussi!

För 8-10 års sparhorisont hade jag valt 60% global aktiefond (t.ex. Avanza Global) och 40% svenska obligationer (t.ex. AMF Räntefond Lång). Fast med de kommande räntehöjningarna är nog bankkonto med insättningsgaranti eller företagsobligationer med rörlig ränta (t.ex. Spiltan Räntefond Sverige) ett bättre val istället för AMF Räntefond Lång (även om du på sikt bör byta till den).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tips, läs Jans artikel om löneväxling här på bloggen. Har du en lön som överstiger 42000:-/mån efter växlingen så lönar det sig nog. Men pengarna är ju låsta till 55, med risk för att åldern ändras. Men att ha allt hos just Avanza är nog ingen nackdel.

Kanske kan du löneväxla ner till 42000:-, och spara resten privat om du vill spara mer. Men nu gissar jag ju bara, eftersom jag inte vet hur mycket du tjänar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-14 klockan 15:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.