Bättre att ha buffertsparandet på 20/80 istället för bankkonto?
Sök:

Bättre att ha buffertsparandet på 20/80 istället för bankkonto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kjell

ställde för sedan frågan: Bättre att ha buffertsparandet på 20/80 istället för bankkonto?

Hej,

Jag har för närvarande min ”buffert” på ett vanligt bankkonto i swedbank. Utöver det har jag ett 60/40 sparande och ett 90/10 sparande hos Lysa. Kan det vara bättre att flytta bufferten till ett lågrisk sparande/investerande hos Lysa i en 20 % aktier 80% ränta portfölj? Eller är det ändå bättre att ha bufferten på ett vanligt bankkonto? Om jag har ett 20/80 sparande på bufferten så bör det väl generera lite ökning av kapitalet mot att ha det på ett vanligt bankkonto som inte ger någon ränta och där pengarna också minskar med inflationen. Eller är risken fortfarande för hög för en buffert? Jag vet ju inte när jag behöver pengarna från bufferten, men det händer ju att jag plockar pengar ur den några gånger per år.

Tacksam för svar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tjena Kjell,

Vid en 20/80 fördelning hade du dom senaste 12 månaderna fått ca. 2,75% netto via LYSA efter avgifter och ISK skatt.

Justerat för inflation ca. +0,75%. Däremot så tar du risken att vid en börskris då index rasar -50% riskera att din buffert minskar med ca. 10%.

Hos en nischbank kan du få 1-1,2% idag med fria uttag och insättningsgaranti vilket ger 0.7-0.8% netto eller -1.2% justerat för inflation.

Fördelen är dock att dessa pengar inte kan falla nominellt.

Svårt att säga vilket alternativ som är bäst i dessa tider. Jag hade dock inte unnat min bank mina sparpengar till 0% ränta i alla fall av ren princip.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-19 klockan 21:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.