Bättre sent än aldrig...
Sök:

Bättre sent än aldrig…

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann-Kristin C.

ställde för sedan frågan: Bättre sent än aldrig…

Jag är 60 år och ensamstående. Jag sparar till viss konsumtion, min pension och till min son. I stället för att låta bankerna styra så har jag börjat placera utifrån en egen bedömning. Jag tar risker i viss utsträckning. 

Jag har huvuddelen av mina pengar i indexfonder (låg avgift) fonderna har olika geografisk inriktning. Sedan har jag köpt aktier; Boliden, Volvo B, Aurora, Clas O och H&M. Tänkte ev lägga till Novo Nordisk B och Nokia. Allt inom ISK.

Jag hyr min bostad och har inga lån. Har inte velat köpa hus eller bostadsrätt utifrån min ålder och att jag är ensamstående.

Jag kommer även att ärva en del pengar.

Har funderat på att gå en studiecirkel om aktiesparande men man kan ju få mycket kunskap via nätet och bloggar som denna.

Jag går på saklig info kombinerat med ”känsla”, ingen aning om huruvida det kommer att funka men jag bevakar mina placeringar dagligen…

Tacksam för synpunkter avseende min sparstrategi.

 

 

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är inte fel att äga aktier, men eftersom du har aktier i ganska få olika bolag skulle jag ändå råda att ha större delen av kapitalet i indexfonder så att du inte drabbas så hårt om det skulle gå dåligt för något av bolagen.

Annars tycker jag det är helt rätt att satsa på det som du själv tror på, förutsatt att du har koll på att risknivån är ganska hög och lämpar sig för sparande på lång sikt, minst 10 år.

Om jag ska ge ett tips till så är det att verkligen inte bevaka dina innehav dagligen. Det kommer du inte bli lyckligare av och risken ökar att du fattar fel beslut. Så bestäm istället vilken strategi du ska ha och följ den.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Ann-Kristin!

Att handla med aktier kräver intresse för bolagen och att man använder analysmetoder för att se om bolagen är något att ha. Istället för att gå på ”känsla” så rekommenderar jag att du läser på lite om fundamental analys och hur du ska tillämpa det, gå gärna med i Aktiespararna och gå på någon kurs där för att lära dig.

Finns lika många strategier som investerare i aktievärlden, så utforma din egen strategi och följ den är mitt råd.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej och tack för ditt svar. Jag har en strategi nu, 80% aktier i investmentbolag (Investor) och 20% spekulation för att det är kul. Men strategin kommer säkert att ändras framöver. Tänker dock aldrig mer ha fonder. Ska sälja mina nuvarande fonder så fort de börjar ge vinst igen… vilket nog kan dröja.
  Jag har gått en kurs på Medborgarskolan och fick lite värdefull input där. Jag har även några aktieintresserade vänner som jag diskuterar med. Tänkte också gå med i Aktiespararna eftersom det är prisvärt.
  Hälsn AC

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ann-Kristin Conde

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Själv ställer jag mig frågan: Vad är det som gör att du är bättre på att välja rätt aktier, jämfört med Sveriges alla aktieanalytiker? Svaret blir alltid: Ingenting.

Jag har därför dryga 90 procent i fonder. De enskilda aktier jag äger ser jag som en hobby. Jag har ett enda kärninnehav 200 Skistar. Detta på grund av aktieägarerabatten när jag köper liftkort eller hyr stuga i fjällen.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-26 klockan 22:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.