Begära uppskov eller ej på vinst från bostadsförsäljning?
Sök:

Begära uppskov eller ej på vinst från bostadsförsäljning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik T

Den här artikeln publicerades 2017-03-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Begära uppskov eller ej på vinst från bostadsförsäljning?

Jag/vi är i en situation som jag tror många funderar över i samma situation. Jag skall försöka vara kortfattad:
Vi sålde en lägenhet med god vinst och flyttade till ett hus (dyrare). Gjorde således en vinst på 1,7 miljoner och funderar nu hur sjutton vi skall göra med vinstskatten. Begära uppskov eller ej.

Jag har bett om råd från bekanta i alla kretsar, banktjänstemän och allt där till. Många svarar att det är billigare att ta ett lån med hänsyn till räntan du betalar till staten.

Men, då vi inte drabbades av de nya amorteringskraven vid vår försäljning och vid köpet av hus, skulle ev. framtida lån innebära att vi hamnar i de nya lagarna (högre amorteringskrav).

Därav funderar vi över att begära uppskov, MEN – vad gör vi med de drygt. 300.000:-. Låta inflationen äta upp dem på banken, nej. Satsa långsiktigt på medelrisk fonder (spela med pengarna?) – hm.  Investera dem i huset, eller på semesterbostad?

Jag tror att frågan kring uppskov i dagens läge skulle intressera många. Förstår att du inte ger personliga råd, men du har möjligtvis ingen klok färsk artikel om ämnet och dess alternativ?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Fredrik,
En mycket svår fråga som dock är väldigt intressant.
I dagsläget gäller följande: schablonskatten är 0,5 procent av uppskovsbeloppet vilket motsvarar en boränta på 3,25 procent före skatteavdrag räknat på de 22 procent av uppskovet som är skatt. Det är väldigt lätt idag att få en boränta under 3,25%, vilket gör att det idag är fördelaktigt att betala vinstskatten.

Å andra sidan så är det väldigt lätt att få en avkastning på mer än 3,25 % på börsen (genomsnittlig årlig avkastning under en lång tidsperiod), men då gäller det att vara uthållig.

Jag skulle nog dock gärna betala skatten direkt, men det är min egen personliga åsikt. Oavsett amorteringskrav.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag skulle inte kunna svara bättre själv. :-) Tack Martin!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Tack för din kommentar Martin K, och Jan.

  Jag har valt att skjuta på den, trots allt. Till en start. Kan dock betala in den valfri dag om jag kommer på andra tankar. Mitt beslut grundades helt enkelt på att inte blivit övertygad om vad som är ”rätt” eller ”fel” med hänsyn till vår livssituation.
  Sen köper jag givetvis ditt resonemang kring 3,25.. Men jag måste sätta mig ner o tänka över, nu – då – konsekvenserna.

  All lycka, go energi – kör hårt och återigen tack för kommentaren!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik T
 3. Vit pil

  Hej! En följdfråga på detta resonemang är hur ni ser på det om man väger in möjligheten att kvitta vinst mot framtida risk för förlust? Man behåller uppskovet, säljer sin nya lgh om priserna faller, kvittar vinst/förlust och köper en ny lgh igen. Hör ju iofs själv hur orimligt jobbigt det låter… Så antar tidigare svar fortfarande får anses vara giltigt då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-03-31 klockan 22:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.