Behålla amerikanska fonder?
Sök:

Behålla amerikanska fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Behålla amerikanska fonder?

Hej

Då jag inte är så snabb på det där med ombalansering så har jag fortfarande kvar en del amerikanska börshandlade fonder. Ska jag sälja dem och byta till de som ingår i portföljen nu, eller är det bättre att behålla dem och slippa betala courtage?

De jag har är följande.

SPDR Gold Trust (GLD) USD
VANGUARD WHITEHALL HIGH DIVIDEND YIELD ETF (VYM) USD
iSHARES CORE CDN LONG TERM BOND IDX ETF (XLB) CAD
iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT) USD
iShares Silver Trust USD

/Per

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Per!

Om du vill ha kvar dessa i din portfölj så behåll dom, annars sälj.
Jag ser ingen anledning att sälja om du fortfarande tycker att dom är bra.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad jag förstår så är dessa fonder i största allmänhet riktigt bra fonder, men det finns ett mycket starkt argument till att de inte ingår i Jans portföljer längre: EU har i praktiken förbjudit investering i amerikanska fonder (dock inte innehav och försäljning), och då skulle det bli konstigt och opedagogiskt om Jans offentliga portföljer innehöll saker som inte går att köpa.

Personligen skulle jag förmodligen behålla de amerikanska fonderna om de motsvarar fonder i det jag vill vara investerad i nu. Jag har inte grävt i detaljerna, men det finns rent av risk att du i vissa fall faktiskt byter ner dig ett litet snäpp om du byter till de fonder som finns att köpa nu.

Förmodligen är fonderna ungefär lika bra som de som ingår i Jans nuvarande portfölj, men om du säljer nu ”bara därför att” så drar du ju på dig courtagekostnader – i stället för att låta de pengarna leva kvar in fonderna och växa till sig.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-28 klockan 16:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.