Behålla eller byta? Tacksam för tips!
Sök:

Behålla eller byta? Tacksam för tips!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: Behålla eller byta? Tacksam för tips!

Hej,

Jag har väldigt lite erfarenhet av fonder och aktiesparande och kommer att få ta över lite av detta sparat av en gammal släkting. Det är fördelat på följande och antagligen inte uppdaterat. Vad göra med detta? Byta ut något? Tipsa gärna! Stort tack på förhand.

(Då jag dessutom har dålig inkomst & dålig pension, är 50+ så skulle jag uppskatta om jag kan förvalta det på ett bra sätt)

SEB Asienfond ex Japan

SEB Sverigefond småbolag

SEB Asset selection
SEB Asienfond ex Japan Lux
China Amc Opportunities Fund A
SEB Etisk global indexfond
SEB Europafond lux
SEB Globalfond lux
SEB Nordenfond lux

SEB Total potential

Atlascopco A
Ericsson B
Essity B
Heimstaden
Kinnevik B

Lifco B
Sandvik
SCA B
SEB A
SKF B
SSAB B
Volvo B

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle se över fondinnehaven. Samtliga utom SEB Etisk global indexfond är rätt dyra, en bra bit över 1% i avgift:

SEB Asienfond ex Japan 1,78%
SEB Sverigefond småbolag 1,5%
SEB Asset selection – oklart vilken, men verkar ha mellan 1 och 1,56% i avgift
SEB Asienfond ex Japan Lux 1,83%
China Amc Opportunities Fund A – hittar inte
SEB Etisk global indexfond 0,45%
SEB Europafond lux 1,46%
SEB Globalfond lux 1,55%
SEB Nordenfond lux 1,38%
SEB Total potential 1,48%

Beroende på vilken sparhorisont du har på pengarna skulle jag titta på Nybörjarportföljen eller Globala barnportföljen här på RikaTillsammans för vilka fonder du kan välja istället, med betydligt lägre avgifter. Du skriver inte om du ska använda pengarna, eller enbart förvalta det, det påverkar ju mycket vad du ska göra med dem.

Vad gäller aktierna, om du vill göra det väldigt enkelt så att du slipper ta så mycket aktiva beslut, skulle ju en variant kunna vara att sälja av aktierna och sätta in dem i fonder. Många av aktierna är dock trevliga aktier med utdelning (jag kan inte alla, men åtminstone Atlas Copco, Essity, Kinnevik, SCA, SEB, SSAB, Volvo och gissningsvis flera av övriga också), så vill du inte vara aktiv kan du ju också bara låta det vara.

Tänk också på vilken typ av konto de ligger på. Ligger de på ett ISK (investeringssparkont) eller KF (kapitalförsäkring) kommer det dras en skatt varje år på innehavet, vilket innebär att du måste ha täckning för det. Har du fonderna på ett traditionellt aktie-/fondkonto måste du vid försäljning skatta 30% på eventuell vinst (kan kvittas mot ev förluster), och om det här är ett sparande som stått länge kan det handla om en hel del pengar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack Camilla för ditt svar! Jag tänker försöka förvalta pengarna ca 10 år.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Maria

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-24 klockan 13:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.