Behålla fastighet eller gå över till fonder?
Sök:

Behålla fastighet eller gå över till fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar A.

ställde för sedan frågan: Behålla fastighet eller gå över till fonder?

Sitter med en lägenhet i Oslo. Den marknaden har varit väldigt het (snittökning för de sista tio åren är 6,5%) men ser ut att svalna, och risken för att bubblan ska spricka har det pratats om i åratal nu. Chanserna är väl att förr eller senare händer det.

Lägenheten kan säljas för 3,2 miljoner. Har funderingar på att sälja den för att bli av med en del lån och frigöra lite kapital. Säg att det återstår 2 miljoner efteråt. De skulle jag i såfall satt av i någon form av investering med bra blandning av risk och avkastning. Har inga problem med att binda det på en tioårsperiod.

Problemet är om jag någon gång i framtiden, säg om tio år, vill återvända till Oslo. Om bostadspriserna där fortsätter stiga är jag fundersam över om avkastningen på 2 miljoner investerade i fonder kan hålla takten med prisökningen på den bostadsmarknaden, eller helst överskridit den? Det måste ju nästan till för att jag ska ha en chans att köpa in mig igen.

Är det realistiskt att tänka sig att det går att få sån avkastning eller är det enda vettiga att behålla bostaden? Inser att det inte går att garantera något när det gäller vare sig fonder eller bostadspriser, men jag kan för lite för att ens veta vad som är rimligt. Hade varit intressant att höra lite åsikter för att kunna bestämma om man ska ta en djupare diskussion med en rådgivare på banken.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Oskar!

Om du har tänkt bo i bostaden så känns det som att det är bättre att behålla bostaden och börja investera nya pengar i fonder för att bygga upp kapital genom månadssparande.

Att sälja bostaden för att spekulera i att bostäder ska gå ned, för att sedan komma tillbaka är väldigt riskabelt.
Många som har trott på nedgång länge, men priserna har bara fortsatt uppåt. Absolut kommer det säkert en sättning, men liknande börsen så är det svårt att hitta toppen.

Men det låter lite på dig som att du inte bor där nu?
Du är inte heller säker på att du ska flytta dit inom 10 år?

Då finns det inte så mycket annat val än att sälja bostaden, annars står den bara som en kostnad och risk för dig.

På frågan om du kan avkasta mer på börsen än vad en bostad kan göra, så är det svårt att jämföra eftersom en bostad belånar du oftast över 50% och en aktieportfölj så har du oftast ingen belåning eller väldigt låg.
Så på bostad får du en hävstång och därför så drar priserna iväg mer.

Men skulle du jämföra ditt egna kapital i bostaden och dess utveckling, mot att investera samma summa på börsen, så skulle börsen avkasta mer om man kollar bakåt historiskt.

Hoppas du blir nå klokare!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret Robin. Här kommer lite förtydliganden. :) Nej, jag bor alltså inte i bostaden. Den är uthyrd så den kostar mig inget men jag tjänar heller inget på hyresinkomsten.

  Det är inte osannolikt att jag vill tillbaka till Oslo i framtiden men som jag bedömer det idag dröjer det säkert minst tio år. Frågan är vad som är smartast med det i åtanke. Marknadsvärdet idag är alltså 3,2 miljoner. Om tio år är det bara ett par hundra tusen kvar av lånet på den.

  Det skall ställas mot att sälja den, betala av alla lån jag har (på både den bostaden och ett privatlån), och stå med 2 miljoner som jag investerar. Det ger mig en bättre vardagsekonomi direkt vilket är väldigt lockande. Men jag är inte säker på om det är värt det om konsekvensen är att jag inte har råd att ta mig in på den bostadsmarknaden igen. Så det är därför jag undrar om det är rimligt att tro att två investerade miljoner räcker för att hålla någorlunda jämna steg med bostadsmarknaden. Vad tror du?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar A.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På tio år kan ju i princip vad som helst hända med både börs och bostadsmkarknad. Vi hinner ju i princip gå igenom en ny konjunktur och börscykel, även om det skulle komma en krasch. Att behålla lägenheten för att du kanske vill flytta tillbaka om 10 år låter inte som någon vidare plan. Då skulle jag investera på annat håll. Behöver du inte pengarna till någon bostad där du ska bo de närmaste 10 åren?

Annars så håller jag med Robin ovan.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Precis Kalle, vad som helst kan hända, och inget är garanterat, försöker bara få en uppfattning om vad som är rimligt/sannolikt. Kan egentligen ingenting om sparande, börscykler etc, så jag anar verkligen inte. Och nej, behöver inte pengarna till bostaden där jag bor idag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar A.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-05 klockan 16:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂