Behålla villa eller sälja och investera 1 miljon?
Sök:

Behålla villa eller sälja och investera 1 miljon?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rebecca Laanemets

ställde för sedan frågan: Behålla villa eller sälja och investera 1 miljon?

Vi funderar på att köpa en bostadsrätt som kommer att ge oss samma månadskostnad som vår villa men vi har då ca 1 miljon över att investera i fonder/aktier. Vad är rent ekonomiskt smartast: att bo kvar i huset och få med sig den ev. värdeökning det innebär? eller att köpa bostadsrätt (med ev. värdeökning) och investera 1 miljon? Både hus och bostadsrätt ligger i attraktiva områden runt Göteborg.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Rent ekonomiskt så är det smartast att bo så billigt som möjligt och investera så mycket pengar som möjligt i något som ger avkastning. Dvs av de 2 alternativ du har så är det att flytta till bostadsrätten.

Ingen kan ju veta säkert hur utfallet blir, men aktiemarknaden går långsiktigt upp betydligt mer än bostadsmarknaden.

Frågan ni måste ställa er är om ni vill flytta, om svaret egentligen är nej så får ni fråga er om det är värt det utifrån att ni bor billigare?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack Kalle. Det är ju det som är det svåra att veta om man vill flytta just nu… Inom 5 år kommer vi säkert att flytta, då barnen (förhoppningsvis) flyttat ut. Så frågan blir kanske då om den miljonen på ca 5 år ger mer avkastning på aktiemarknaden än att den sitter kvar i huset? Jag är verkligen ingen expert på aktier/avkastningar/investeringar i aktier.. Huset har stigit 6 miljoner på 20 år vilket är väldigt mycket (men det är klart att man lagt pengar på renovering i dessa 6 miljoner också.)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Rebecca

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-24 klockan 10:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂