Behöver er input gällande sparande
Sök:

Behöver er input gällande sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Liza

ställde för sedan frågan: Behöver er input gällande sparande

Hej allihopa,

Jag har ganska nyligen börjat intressera mig för min ekonomi, börjat sortera och fundera mer på framtiden. Därav är jag också förvirrad över denna nya värld som öppnat sig. Har försökt sätta mig in i 4 hinkar strategin, men upplever det svårt då jag inte riktigt kommit fram till mina mål än.

Vill gärna ha er input :)

–> ISK pensionssparande på Swedbank (som startades innan jag satte mig in i det), vill säga att fördelningen här är 60/40, dit överförs 2000 kr/månad.

–> Avanza ISK konto där jag har ett 60/40 sparande, i enlighet med ”nybörjarportföljen”, satte över 40.000 och månadssparar 3500kr/månad.

–> Har ett sparkonto utan någon direkt ränta på Swedbank, dit jag överför 1500kr/mån. Den fungerar som buffert/trygghet om något skulle hända samt semestrar etc.

–> Har även ett sparkonto på annan bank, pengar som jag fått vid ett tillfälle. Där finns ca 40.000 kr, där gör de ingen nytta. Jag skulle vilja investera dessa. Borde jag satsa de på ett 90/10 sparande? skulle ni säga att ett månadssparande är att föredra utöver? öppna ett nytt ISK konto på Avanza eller satsa på något annat?

 

Tack på förhand

Liza

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Liza,

Nu vet jag inte hur gammal du är men om du har 15-20år kvar till pension skulle jag definitivt öka risken i ditt pensionssparande. Själv kör jag 100/0 men vet att Jan förespråkar 90/10. (En enkel globalfond duger utmärkt om du vill hålla det enkelt)

Vad gäller sparande på bankkonto har avanza en del som ger 0,6-0,7% med fria uttag och insättningsgaranti. Bara att kollar runt på deras sida så hittar du. Bäst ränta som jag hittat just nu har Santander spar+ men då måste du ha minst 100k för att få deras 1,1% ränta.

Generellt tycker jag du bör fundera på hur pass riskbenägen du är och vad du sparar till. Du säger att du har en 60/40 lösning med månadsspar. Hur och när ska de pengarna användas? Kanske lämpligt att investera de 40k du har över i din 60/40 portfölj om du känner dig ny och osäker. Innan man tar större risk så bör man ha känt av en rejäl börsnedgång så man vet hur man reagerar när det är blodet flyter.

Lycka till!
/O

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar! Håller med om att pengarna passar böst i drn ”generella” portfölj som redan finns.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Hej Olof, tack snälla för riktigt bra tips och inputs.

  Jag blir 36 år i år, så räknar med minst 30 år innan pension :) Jag ska kolla över pensionssparandet som jag har idag. När du säger ”en enkel globalfond”, har du några konkreta exempel på en sådan?

  De 40k jag ännu inte investerat samt de jag har investerat är pengar jag tänker att jag inte kommer att använda under de nästkommande åren, säkert mint 10 år. Kanske för hus senare i livet, vem vet. Sen vet man såklart om livet har andra planer för en. Ska ta mig en funderare kring hur jag ska göra där. Men låter logiskt att lägga in dem i ISK på Avanza där jag idag har 60/40.

  Tack igen!

  Ha en fantastisk vecka!
  //Liza

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Liza

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Toppen att du kommit igång med ditt sparande! Olof har redan täckt det mesta. Jag tänkte bara flika in lite kring ”hinkarna” eftersom du kände dig förvirrad. Eftersom du inte har några väldefinierade mål så tycker jag att du kan vänta med det vi brukar kalla ”målsparande”. Du vet inte vad du ska med pengarna till och har därför ingen tidshorisont. Då passar de bäst i det vi kallar ”långsiktiga hinken”. Om du en vacker dag kommer på att du vill börja spara till något (hus, resa, barn, värstingdator, eller vad som helst) så kan du flytta en del från det långsiktiga till en mer kortsiktig hink.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej! Jag undrar om du kan förklara vad den långsiktiga hinken är?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ad
 2. Vit pil

  Hej!

  Den långsiktiga hinken, även kallad ”Pensionssparande”.
  Är den hinken som ska trygga din ekonomi på lång sikt, skapa dig ett större kapital som du kan leva på framöver.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Hej Emil,

  Tack snälla för inputs! Jag förstår hur du tänker, här är det väl lite beroende på hur mycket risk man vågar ta. Skulle du säga att den ”långsiktiga hinken” och Jan´s ”passiva hink” är densamma, alltså mot pensionen?

  Måste kolla upp mitt pensionsspar jag har idag på Swedbank och sätta mig in mer hur den ser ut. Då denna skapades av Swedbank.

  Tack igen för bra tips! Ha en fin vecka.

  Med vänlig hälsning
  Liza

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Liza

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Revidering!

Har nu kollat närmare på mitt pensionssparande hos Swedbank, det är en generationsfond; ”Swedbank Robur Transfer 80”. Som idag ligger på 90/10, men där andelarna ändras ju närmare pensionen för att minska risken. Borde jag sätta över pengarna dit eller borde jag satsa dem på Avanza 60/40?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tycker du ska flytta från den fonden, väldigt dyr förvaltningsavgift.
  Eftersom detta verkar vara ett ”pensionssparande” så bör det minst ligga i en 90/10 portfölj eller en 100/0 portfölj enligt ”Globala Barnportföljen”.

  Så kan du själv börja justera risken när det närmar sig pension.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Tack snälla Robin!

  Ha en fortsatt fin dag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Liza

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-27 klockan 13:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.