Behöver hjälp med hur jag ska starta upp 4 hinkar-strategin ?
Sök:

Behöver hjälp med hur jag ska starta upp 4 hinkar-strategin ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av André

ställde för sedan frågan: Behöver hjälp med hur jag ska starta upp 4 hinkar-strategin ?

Hej!

Jag har ett totalt sparande på cirka 250 tkr som ligger förvaltade på ett sparkonto. Mina fasta utgifter per månad ligger på cirka 6000 kr (bostad, mobilräkning, CSN etc). 4000 kr extra per månad läggs på nöjen. Det resterande pengarna jag tjänar lägger jag in på mitt sparkonto. Jag får ut 30 000 kr efter skatt så mitt sparande per månad är 20 000 kr.

Mitt mål med mitt sparande är att inom cirka 3 år kunna köpa mig en bostad med min sambo. Skulle behöva ett specifikt förslag på hur mycket pengar jag ska ha i min bufferthink, mellanrisk hink och i min passiva hink?

finner verkligen detta så svårt och skulle behöva lite vägledning. Skulle även vilja att dessa hinkar helst tas hand om en finrivet på Lysa! ( om nu detta är rätt val att göra?)

 

Tack på förhand!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I sista stycket skulle det stå att jag helst skulle vilja att mina hinkar styrs av en fondrobot på Lysa och inte ”finrivet”.

 

Med vänlig hälsning, André

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som jag räknat så har jag typ 3 månadsutgifter i buffert och 3 årsutgifter minus sparande minus A-kassa minus uppsägningstid (för det blev ”dyrare” än motsvarande sjukskrivning) i mellanrisk. Sen har jag mitt målsparande (i mitt fall resepengar) vid sidan av bufferten.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej André,

Det är svårt att ge råd om specifika belopp eftersom det beror på så många faktorer. Risktolerans, livssituation, mål i livet, din sambos ekonomi etc. Så ta mina siffror med en stor nypa salt. Jag skjuter från höften och fyller i faktaluckorna med erfarenheter från mitt liv. Det finns garanterat andra personer som hade gjort annorlunda.

Antag 250 tkr på bankkonto och möjlighet att spara 20 tkr/mån.

Först hade jag satt in 60 tkr som buffert på ett bankkonto på din vanliga bank.

Målsparande till bostad hade jag haft på ett sparkonto på en nischbank (ca 0.7% ränta). Börja med en insättning på 100 tkr.

Av dina ursprungliga 250 tkr har du nu kvar 90 tkr. Sätt in 60 tkr i mellanriskhinken och 30 tkr i passiva hinken

Nästa steg är att räkna ut hur stor kontantinsats ni behöver till er kommande bostad. Glöm inte kostnad för eventuella pantbrev. Om det är en villa tillkommer även lagfartsavgift. Hur är din sambos ekonomi? Kan ni dela kontantinsatsen 50/50 eller har ni olika förutsättningar? Räkna ut hur stor summa just du behöver samla ihop. Dra bort 100 tkr eftersom du redan har det som startvärde. Dividera med 30 månader (knappt tre år) så får du fram hur mycket du ska spara till bostaden varje månad. Kalla månadsbeloppet för X.

Varje månad ser du till att fylla på bufferthinken upp till 60 tkr. Därefter sätter du in X kr till bostadssparandet. Av det som blir kvar sätter du in 70% i mellanriskhinken och 30% i passiva hinken.

Fortsätt så här tills ni köper bostad om tre år. Då förändras er ekonomi och det är dags att lägga upp en ny strategi.

Som sagt behöver siffrorna anpassas efter just er situation. Se det som ett inlägg i debatten. Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-07 klockan 21:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.