Behöver hjälp med investmentbolag
Sök:

Behöver hjälp med investmentbolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joakim

ställde för sedan frågan: Behöver hjälp med investmentbolag

Hej!

Jag är nybörjare på detta med sparande, just nu i dagsläget har jag ca 60 tusen samt mellan 5-7 tusen i månaden att ”leka” med.

Läst på hyfsat mycket och har kommit fram till att jag tror att investmentbolag är det bästa alternativet för mig då det ger bra avkastning per år om man gemför med fonder. Nu när det är enbart ca 1 månad till utdelning på investmentbolag, är det värt att satsa allting nu innan utdelning eller blir utdelning dålig då man inte har sparat sen flera månader tillbaka?

Efter denna utdelning tänkte jag lägga allt jag äger och har i princip, dvs lägga dessa 60tusen samt 6-10tusen i månaden på dessa 1-3 olika investmentbolag (bl.a Bure Equity) och försöker få en så bra som möjligt avskastning till nästa utdelning, jag vet att det finns en risk såklart. Har igentligen ingen sparhorisont, men skulle gärna vilja ha 1 miljon innan 10 år för att kunna återinvestera det och få ännu högre avkastning. Tänker jag helt fel?

Mvh Jocke

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du får utdelning baserat på hur många aktier du äger under ”sink-dagen”, dagen innan X-dag (’Handlas utan utdelning’). Du kan köpa alla aktier denna dag om du vill, det blir samma utdelning oavsett. Aktiekursen kommer att falla lika mycket som utdelningen dagen efter, så det spelar tekniskt sett ingen större roll när du köper aktierna om du planerar att spara på lång sikt.

Vet inte om det svarar på din fråga.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej igen. Tack för ditt svar Anton.

En sak som jag glömde fråga.

Om jag investerar 100kr i ett investmentbolag, låt oss säga att dom går 3%+ en månad. Blir min 100kr då 103kr (-förvaltningkostnaden)

Så jag kan i teorin ta ut 103kr samma månad eller blir det 1 utbetalning per år? (vid utdelning)

Mvh

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Joakim!

  Handel av aktier sker mellan två parter, t.ex så skulle du kunna köpa en aktie av någon för 100kr och sedan sälja den till mig för 103kr och du har då tjänat 3%.
  Så själva handeln med aktier har inget med utdelningen att göra, det är endast en utdelning av vinsten i bolaget som sker. När väl den ”utdelningen” sker så ska värdet på aktien sjunka lika mycket eftersom att bolaget delar ut en ”del” av bolaget i form av likvida medel.
  Då finns inte det värdet kvar i bolaget som delades ut.

  Så du säljer aktier och kan göra vinst eller förlust på detta beroende på utbud och efterfråga.
  Sedan så finns det bolag som delar ut pengar som är en helt annan sak som är frånskild från aktiekursen.

  Om du ska hålla på med aktier så tycker jag att du ska gå någon aktiekurs med Unga Aktiesparare (om du är under 29år) eller Aktiespararna, du kommer lära dig otroligt mycket om hur aktier fungerar.
  Finns även en otrolig mängd böcker som du kan läsa om just aktiehandel!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-15 klockan 10:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.