Behöver jag byta ut mina fonder med tiden?
Sök:

Behöver jag byta ut mina fonder med tiden?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nikola

ställde för sedan frågan: Behöver jag byta ut mina fonder med tiden?

Vill börja pensionsspara i fonder på ett ISK konto. Jag är 25 år gammal och kommer  månadsspara i minst 30 år utan att röra pengarna. Om jag nu väljer en fond eller flera, tex Länsförsäkringar Global Indexnära, behöver jag byta ut den med tiden eller fortsätter jag bara att spara i den i 30 år? Hur ofta behöver man isåfall se över fonderna och ev byta ut?

 

Tacksam för svar!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du bör se över fonderna ibland så att de inte byter inriktning eller blir dyrare. Om du till exempel sparat i Länsförsäkringar Global Indexnära fram till nu så hade du kunnat upptäcka den nystartade indexfonden Avanza Global som följer samma index men till halva priset. Den har jag själv flyttat stora delar av min pension till. Det händer också att fonder byter inriktning, kanske genom en ny förvaltare eller för att den slås ihop med en annan fond.

Om du kollar varje eller vartannat år så har du ditt på det torra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack! Har inte investerat ännu men tänkte börja nu. När man flyttar säljer man då av och köper den andra fonden man vill ha? Tänker ev förlust om man skulle behöva flytta vartannat år, men det är ISK så det är schablonskatt så det förlorar man väl inget/mycket på?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nikola

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Någon gång går det väl an att sälja av allt för att köpa nya fräscha och billigare fonder. Men som du säger så kommer ISK-skatten nagga av dina tillgångar i samband med varje insättning. Många bäckar små…

Sen tyckte Jan att Avanzas superbilliga globalfond iofs är billigare än de andra men i praktiken spelar det inte så stor roll (min uppfattning av hans text).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-13 klockan 11:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.