Behöver råd från någon mer erfaren!
Sök:

Behöver råd från någon mer erfaren!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian

ställde för sedan frågan: Behöver råd från någon mer erfaren!

Hejsan,

Jag har följt denna sida lite sporadiskt det senaste året och har läst igenom guiderna kring hinkarna, fondrobotar och portföljerna och har vill ha lite input på mina investeringar.

Bakgrund:

Via försäljning av ett hus fick jag 300 000kr brutto efter att det delats upp. Jag bestämde mig för att våga satsa på lysas fondrobot. Dels för jag är inte så intresserad av aktier, fonder, omplaceringar, köp & sälj osv. Jag vill bara förvalta mina pengar på ett smart sätt och förhoppningvis ha nytta av dem längre fram i livet. Ska tilläggas att jag vill ha en låg riskprofil.

Nutid:

Jag valde att skapa 3 portföljer hos lysa:

1) 20/80 efter bufferthinken med ett kapital på 40 000kr (0-1år)

2) 60/40 efter mellanhinken med ett kapital på 50 000kr (3-5år)

3) 90/10 efter passiva med ett kapital på 60 000kr (tänker sätta in 40 000kr till här) (10 år+)

Jag sätter även undan 1500kr varje månad som går in i mellanhinken just nu för jag vill ”fylla” den först.

 

Utöver lysa har jag även en portfölj hos Avanza som jag skapade strax innan jag fick upp ögonen för lysa. Det är nybörjarportföljen för 2019 som jag använde mig av som referens och kopierade den mer eller mindre rakt av (60/40). Där finns det 7 000kr. Min tanke är att flytta dessa pengar och skapa en fjärde hink som kallas ”lek” och som jag förstått rätt, används för att investera i olika aktier för att sen sälja av vid uppgång och fylla på de andra hinkarna?

Har jag tänkt rätt här eller borde jag justera? Ju mer feedback desto glader blir jag så jag inte står där om x-antal år och någon säger ”Varför gjorde du så? Du borde gjort såhär från början…” bara för jag inte hade koll.

Tack på förhand!

Med Vänliga hälsningar

Christian

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

 

Det låter som att du har ett bra upplägg. Jag vet inte hur dina löpande kostnader ser ut, men beroende på hur ditt liv ser ut så finns det en risk för att du är för passiv i ditt sparande. Du skriver att du kommer att månadsspara i mellanhinken då du vill fylla den först. När är den full?

 

Du har fattat rätt i att lekhinken till exemel är till för enskilda aktier, men de behöver nödvändigtvis inte säljas av vid uppgång för att fylla på de andra hinkarna. Du kanske har blandat ihop det med omfördelningen som man bör göra varje år där man viktar om hinkarna så att de går tillbaka till sin ordinarie riskprofil?

 

Med vänliga hälsningar,

Jonatan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Jonatan!

  Tack för svar, mina löpande kostnader ligger på ca 7000kr ish. Är student för tillfället och har en hyra på 4000kr och ett pendelkort på 800kr och det är mer eller mindre mina fasta. De andra kan jag justera. Anledningen till at tjag vill fylla den först är att jag läste här att den bör vara större än bufferthinken så tänker försöka få upp den till 100 000 kanske… Är det bättre att jag fyller den direkt och sen månadssparar i den passiva hinken istället?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du måste inte ha någon lekhink om du inte vill. Det är för dem som inte kan låta bli att hålla på med egna investeringar. Jag har buffertkonto och långsiktig hink, samt ett räntebärande sparkonto inför en kommande renovering.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-14 klockan 13:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.