Behöver råd mtp nuvarande situationen
Sök:

Behöver råd mtp nuvarande situationen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Behöver råd mtp nuvarande situationen

Hejsan!

Jag har sparat i ca 3 år till syftet till att kunna ha kontantinsats til en bostadsrätt. Detta i form av Indexfonder.

Jag hade turen att jag lyssnade på er vid årskiftet då ni nämnde att om man har en sparhorisont på 1-3 år så är det ingen dum idé att ha pengarna på ett sparkonto. Så jag sålde av allt mitt kapital förutom mitt privata pensionsparande i Januari.

Nu är jag dock lite sugen på att eventuellt gå in i marknaden igen pga av att börsen är så låg. Men jag är osäker på om det är en bra idé.

Jag räknar med att ha sparat tillräckligt till en bostadsrätt om 2-3 år från idag (utan avkastning). Men den potentiella avkastningen i och med marknaden gör mig som sagt sugen att gå in igen.

Kan jag få en sekundär åsikt om detta?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vid IT bubblan tog det nästan 7 år (inkl. utdelningar) innan man var tillbaka på samma nivå som när man började om man hade otur och köpte dyrt.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Simon!

Ingen vet vars börsen ska inom dom närmsta åren, däremot förstår jag dig att du blev sugen på att investera pengarna vid denna nedgången men vi kan lika gärna fortsätta ned nu och inte återse dessa nivåer på något år. Om detta skulle hända så förlorar du en del av din kontantinsats och kanske inte kan köpa bostaden du vill ha?
Du får väga för och nackdelar och sedan ta beslut.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ska bostadsmarknad påverkas när mer folk blir arbetslösa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Personligen tror jag fallet bara börjat.

Världsindex har gått ned ca 19% iår när vi haft de största ekonomiska bortfallet iom Covid-19 som hänt senaste 100 åren.

I min värld låter inte de rimligt. Tror inte fallet hunnit börja ännu. Vi måste bara låta verkligheten komma ikapp just nu lever vi nog i någon spekulationsbubbla. Enligt mig så borde vi vara i ett värre läge än depressionen på 30-talet..

Med de sagt så är de ju så att försöka gissa sig fram här är omöjligt. Kan vara så att marknaden spekulerar i ytterligare 10 år innan verkligheten kommer ikapp.

Hade jag varit du hade jag följt tumreglerna med att om du ska ha pengarna inom en snar framtid hör de inte hemma på börsen. För varje år du kan avvara så blir de 10% aktier

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det gick till -30% inte -19%. Har du inte information som marknaden inte har så är det tveksamt att du kan spekulera hur det kommer gå nu. Själv tror jag också på en nedgång till. En långdragen nedgång. Men jag investerar långsiktigt och det kan gå upp också. Oavsett läge ska man vara medveten om att de kan gå ned relativt snabbt. Kan tänka mig att när allting ser bra ut igen och ekonomin börjar växa igen så börjar massvis med personer att köpa in sig och därefter kommer en nedgång och de är alldeles förvirrade – för att de inte har det i åtanke.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-25 klockan 11:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.