Behövs alla hinkar oavsett ålder?
Sök:

Behövs alla hinkar oavsett ålder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tommy

ställde för sedan frågan: Behövs alla hinkar oavsett ålder?

I intervjun med Paolo Sodini sades att man skulle ta 80% aktiefonder och 20% räntepapper fram tills man är 50 år och inte förräns då börja öka andelen säkrare alternativ. Jag är 20 år och det känns som om jag med det här i åtanke inte behöver de första två hinkarna i ”fyra hinkar strategin”. Ska jag bara lägga pengar i passiva hinken eller ska jag ändå ha en hink med 60/40 fördelning?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

”De fyra hinkarna” kan kanske vara till användning i olika situationer, men för det mesta tycker jag att det är lite överdrivet komplicerat.

För egen del kan man säga att jag har två av hinkarna, dels en buffert/målsparande som finns på bankkonto, för akuta utgifter och för utgifter inom något eller ett par år (renovering i vårt fall). Dels en långsiktig hink med 100 % aktier. Om det ska vara 100 % aktier eller en viss del räntor också kan diskuteras, men för egen del är bolånet ganska så litet så den sammantagna risken känns inte överdrivet stor ändå.

En hink med 60-40-fördelning ser jag inte riktigt vitsen med heller, om du är i en situation att du kan ta lite större risk (att sparandet är mycket långsiktigt och att du inte råkar illa ut vid en stor nedgång).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Tommy!

Kul att du hittar börsen i tidig ålder!

Strategin bakom just ”Fyra Hinkar” är att du ska ha byggt upp en så bra buffert för olika tidshorisonter och händelser, att du aldrig ska behöva plocka pengar från din passiva portfölj.
Så därför skulle jag säga att du ABSOLUT ska ha en buffert och en mellanriskportfölj, det kan alltid komma upp kostnader du inte visste kunde komma.
Om du nu har börjat jobba, vad händer om du blir arbetslös i 3 år? Under denna tiden SKA du inte inte behöva plocka från passiva hinken.

Använd Jans räkneexempel i ”Fyra-Hinkar-Strategin” för att räkna ut hur mycket du behöver i vardera hink för att täcka kostnader. Sedan lägger du resten i passiva!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-03 klockan 14:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.