Belåna bostad i förskott
Sök:

Belåna bostad i förskott

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christina Nanji

ställde för sedan frågan: Belåna bostad i förskott

Hej!

Måste man amortera på bostaden om den är belånad till 85%? 15% betalas kontant.

Banken äger 85%.

Hälsningar,

 

Christina

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

  • Bolån över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent per år.
  • Bolån mellan 50-70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent per år.
  • Utöver detta ska du som lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst amortera ytterligare 1 procent av det totala lånebeloppet. Detta gäller från och med 1 mars 2018.

https://www.swedbank.se/privat/boende-och-bolan/rakna-pa-ditt-bolan/amortering-och-amorteringskrav.html

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja. Om du är belånad över 70% behöver du amortera 2% per år. Ifall lånet dessutom är större än 4,5 gånger din årsinkomst så behöver du amortera ytterlugare 1% (totalt 3% per år).

Just nu kan du ansöka om att få lånet amorteringsfritt på grund av covid-19 men det är bara tillfälligt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Bara för att fylla på, amorteringsfrihet löper till i oktober 2021 om jag inte missminner mig.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2020-07-07 klockan 19:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.