Belåna bostaden till förmån för fondportfölj
Sök:

Belåna bostaden till förmån för fondportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Belåna bostaden till förmån för fondportfölj

Hej!

Ponera att man har amorterat 10% av sin bostad och har då en belåningsgrad på 75%. Om vi sedan gör ett antagande att boräntan är 1.5% och en fondportfölj har en avkastning på 5%, borde man inte då se till att utnyttja möjligheten att belåna sin bostad till den övre gränsen på 85% och lägga pengarna i sin sparportfölj? Har jag missförstått något som att till exempel bolånegivaren sannolikt inte skulle tillåta höjd belåning om anledningen är sparande?

Tacksam för svar!

MVH

Fredrik

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jeg er ingen ekspert på svenske rente/bank-forhold og begrep, men hvis belåningsgrad er ca 75% så bør man fortsatt prioritere lån tenker jeg, hvert fall etter norske forhold. Bostad kan fort falle i verdi og da er plutselig belåningsgrad mye høyere en 75%, og man kan da få problem med økonomi, renter og bank. Har man i tillegg (lånte) penger i fond og markedet også faller så er man i ekstra trøbbel. Din sak er en type tilfelle der jeg tror risikofri 1,5% boligrente er mye bedre en feks 5% risikofull aksjeavkastning. Sverige har jo dog så lav boligrente at muligens dere har høyrentekonto som gir bedre rente enn boligrente?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Oavsett exakt belåningsgrad så innebär ju ett ökat lån och ökad exponering mot börsen en ökad risk. Om man tittar på enskilda år så går börsen nästan aldrig som ”genomsnittsåret”, dvs 7-10 % plus.

Problemet med hög belåning är att en räntehöjning ger dig dubbelt negativ effekt: Dels blir dina räntekostnader högre och dels brukar höjd ränta leda till börsnedgångar. En höjd ränta kan även leda till sänkta bostadspriser, så att du drabbas på den fronten också.

I det läget är det kanske skönt med en lite lägre belåningsgrad, men exakt var man sätter gränsen för vad som är lagom är väldigt individuellt beroende ekonomiskt situation i stort och riskbenägenhet. Det är OK med hög risk om man klarar sig även när skiten träffar fläkten, men det är viktigt att vara medveten om vilken risk man tar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Precis som anges i svaret ovan är risken stor att du får en sämre ränta på 85 procents belåning än vad du får med 75 procent. Många banker ger dessutom en betydligt bättre ränta när belåningen ligger under 60 procent.

Personligen hade jag kämpat på ner till 60 procent. När du kommer ner till 50 procent kan det vara läge att fondspara i stället för att amortera.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-27 klockan 22:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.