Belåna hyresfastighet till 75%?
Sök:

Belåna hyresfastighet till 75%?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

Den här artikeln publicerades 2017-04-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Belåna hyresfastighet till 75%?

Hej!

Jag och två vänner äger ett hus idag som vi hyr ut.

Huset ger hyfsad avkastning.

Vi har nyligen gjort en värdering och huset är värt 200% mer än när vi köpte det.

Den är belånad till 30% av dagens värde.

Min fråga är om det är en god idé att belåna upp den till 75% och på så sätt få ”utdelning”.

Hyresintäkterna kommer att täcka den nya belåningsgraden utan några problem.

Husets skick mycket gott då allt är nyrenoverat både in och utvändigt.

 

vi äger huset privat och inte i ett bolag

mvh Daniel

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Daniel,
Generellt är det inte så enkelt att låna mer än 50% av en hyresfastighet, då krävs det förmodligen mer än att den nya belåningsgraden täcks vid nuvarande räntor.

Har ni behov av reda pengar? Varför kan ni inte utnyttja den låga belåningen till att istället löpande ta ut en ”utdelning” dvs. månadsvis? Om ni vill utöka belåningen så kan det var en bra idé att se över företagsformen, börjar det bli tal om större belopp så är det ganska smart att driva huset/uthyrningsverksamheten som ett företag. Då kan ni sälja huset till ”det nya företaget” för samma belopp som ni kan låna till det och på så vis få ut pengarna.

Men privat så kan ni såklart låna upp en hel del pengar, om det är en bra idé eller inte låter jag vara osagt eftersom jag inte vet vad pengarna ska användas till. Räntan idag är ju väldigt låg, så om ni har kvar en låg belåning men tar ut pengar månadsvis istället så har ni en större krockkudde, men ni får samtidigt ut pengar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, tack för ett bra svar. Vi funderar på att ombilda till AB. Inte riktigt klok på vad vi tjänar på det. Att vi vill låna upp mer är ren girighet, vars en miljon ca blir det, klart trevligare med en stor bunt pengar än små portioner. Vi vill ha hela lönen nu så att säga och unna oss något privat nu, inte när vi är gamla och skröpliga. Hyresintäkterna täcker ju detta med råge.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 2. Vit pil

  Jag som kommer från ett investeringsperspektiv som gillar att avkastningen ska betala konsumtion, är det inte smartare att kanske använda pengarna som insats till en ny fastighet och sedan lyxa upp det löpande överskottet på årsbasis? Då kan ni ju både ha kakan och äta den? :-)

  Grattis till en bra affär! :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-24 klockan 08:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.