Belåna lägenheten eller sälja fonder och betala fritidshuset direkt?
Sök:

Belåna lägenheten eller sälja fonder och betala fritidshuset direkt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter

ställde för sedan frågan: Belåna lägenheten eller sälja fonder och betala fritidshuset direkt?

Jag har knappt något lån kvar på min bostadsrätt drygt 50000 kr och har sparat ihop mer än vad min lägenhet kostade ifrån början. Värdet på lägenheten har ökat med 4-500000 tusen på drygt 12 år. Har nu hittat ett fritidshus som är samma pris som vad min lägenhet kostade för 12 år sedan och funderar om jag ska belåna min lägenhet för hela köpet eller sälja av mina fonder till visst del eller hela? Mitt lån kommer att vara 40-50 % utav vad min lägenhet är värd.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Peter!

Belåning kan vara lite klurigt hur man vill ställa sig till det, vissa lånar till allt möjligt och andra vill inte låna alls.
Mycket handlar om att man just ska kunna ”sova om natten” när det gäller belåning.

Några frågor man får ställa sig är på hur lång sikt ska detta köp vara, kan jag få mer avkastning på pengarna utanför bostaden i t.ex fonder. Det finns en artikel om just detta ämnet med belåning av olika slag som du hittar här: https://rikatillsammans.se/belana-aktieportfoljen-eller-inte-belana-det-ar-fragan/

En belåningsgrad på 50% är väldigt lågt och du har bra med utrymme att förhandla ränta med banken, då du verkar ha kapital bakom.

Hoppas detta svara på din fråga!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-28 klockan 22:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.