Belåna obelånad lägenhet?
Sök:

Belåna obelånad lägenhet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonatan R

ställde för sedan frågan: Belåna obelånad lägenhet?

Hej!

Har en bostadsrätt som jag köpt för 1,5 mkr. I dags läget är den inte pantsatt utan är finansierad via en släktgård, för att slippa amorteringskrav och liknande. Idén är att belåna 50% av lägenhetens värde för att slippa amorteringen, alltså 750tkr ca, och investera dessa i typ Länsförsäkringas global index fond. Räknar med att få låna till 1,3-1,4%.

 

Tankar kring detta?

 

Tack för svar! :)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Här får man nog gå mycket till sig själv och sin bekvämlighet, det är du som ska känna dig bekväm och sova gott om natten. Jag personligen tycker det är skönt med så låg belåning som möjligt.

Rekommenderar läsning av detta inlägg om ämnet belåning!

Belåna aktieportföljen eller inte belåna? Det är frågan.

Ett citat från texten exempelvis: ”…Dessutom har bankerna möjlighet att tvångsinlösa dina värdepapper (är i princip alltid en sjukt dålig affär) vilket gör risken ofta ändå är begränsad. Lånar du på huset så finns inte kopplingen mellan lånet och värdepapprena och du kan hamna i en väldigt dålig situation. Dessutom är idag räntan på både Superlånet och Knockout-lånet i paritet eller till och med lägre än de genomsnittliga bolåneräntorna.”

Det sista jag tänkte svara på är att investera dessa 750tkr. Jag hade spritt det i flera fonder istället för en (även om en globalfond är bred). För inspiration kan du titta på de olika portföljerna här på bloggen.

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så mycket för svar!

  Så länge jag har lägenheten som säkerhet kan dom inte tvångsinlösa? men å andra sidan får jag ta ut pantbrev..

  Mvh
  Jonatan R

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonatan R

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag håller med svaret innan; det handlar helt om ”kunna sova gott om natten”.

Sett till hur aktieindexfonder brukar utveckla sig så bör det vara en bra affär att belåna lägenheten. Men man vet aldrig vad framtiden har i sitt sköte. Kanske kommer en stor börskrasch, som går hand i hand med kraftigt höjda räntor. Då är det inte så skoj längre.

Sedan skulle du ändå inte bli särskilt högt belånad, vare sig sett i del av bostadens värde (50 %) eller räknat i kronor (750 000), så en stor del av landets befolkning skulle sitta mer i skiten än du om räntorna stiger kraftigt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  För att sammanfatta: Om man äger sin bostad och inte har några lån, är rekommendationen alltid att fortsätta bo obelånat för att sova gott om natten, oavsett förhållandet mellan bostaden och portföljen? Och den obelånade bostaden ska inte räknas in i portföljen på något sätt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars S

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-04 klockan 19:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.