Belåna portfölj samtidigt som jag har pengar på sparkonto
Sök:

Belåna portfölj samtidigt som jag har pengar på sparkonto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Belåna portfölj samtidigt som jag har pengar på sparkonto

Hej!

Både Avanza och Nordnet har upplägg där man kan belåna sin portfölj till 0% ränta. Eftersom jag sparar långsiktigt känns det som en no-brainer att ha en måttlig nivå av belåning i portföljen. (på Avanza är det max 10% av innehavet för att få 0% i ränta).

Men, jag har samtidigt kontanter på ett sparkonto för ett kortsiktigare sparande jag istället skulle kunna flytta över till fondportföljen. Att ta ett lån på portföljen samtidigt som jag har kontanter som inte ligger investerade känns konstigt.

Vad blir skillnaden mellan att belåna portföljen eller att flytta över pengar från sparkontot? Sysslar jag inte bara med mental bokföring om jag belånar portföljen?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det stämmer, det blir bara mental bokföring om räntan på lånet är detsamma som räntan på sparkontot. Oftast blir det tom en björntjänst då räntan på lånet generellt sett är högre än räntan på sparkontot.

Om du har en 80/20 portfölj, och sedan belånar portföljen 20%, då blir din fördelning, 100/25. Om räntan på lånet är lika som räntan på räntefonderna/sparkontot så kommer portföljen agera precis som en 100/0 portfölj (obelånad). Är räntan högre på lånet så går du i förlust på belåningen vs 100/0 portfölj. Det finns alltså ingen som helst vits med att belåna en portfölj så länge man har räntefonder/sparkonto med lägre ränta än lånet.

Finns många som skriver att bästa sättet är att diversifierad en portfölj och sedan belåna då det är säkrast, men de missar dock poängen med att portföljen inte får innehålla delar som har lägre ränta än lånet, då är det bättre att ändra innehållet i portföljen först.

Men iom att du just nu kan låna till 0% ränta på Avanza så är det ju absolut värt att låna dessa om du har dina ”kontanter” på ett sparkonto med någon ränta. Om du inte har någon ränta så blir det helt korrekt, endast mental bokföring.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-10 klockan 22:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.