Belåna portföljen i nästa börsras
Sök:

Belåna portföljen i nästa börsras

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tim Engström

ställde för sedan frågan: Belåna portföljen i nästa börsras

Jag sätter just nu upp regler och en strategi inför nästa börsras. och här har jag massa frågor.

Jag är alltid fullinvesterad, 100/0, säljer aldrig, har ett sparmål på 18år minst och detta gör att jag inte har så mycket likvider förutom min buffert på 120.000kr, därav mitt intresse av belåning.

jag har tänkt att belåna på mitt huslån i nästa börsras, för å nackdelar med det? Lånar banken äns ut pengar när börsen står på 50% minus? Ja ni hör, jag har inte så mycket kundskap om detta än.

När bör man börja sätta in belånings pengar i portföljen? Vid 10%- 20%-30%-50%-60% minus?

Finns det några regler som investings proffs använder?

Jag är tacksam för all hjälp och tankar.

Mvh Tim

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nästa börsras!

Framtiden blir ingen kopia av historien. Ingen vet om det kommer något börsras överhuvudtaget.

Visst kommer det bli rekyler men kanske inte så stora att man kan kalla dom ras. Vi har lärt oss av det som hände på 2000-talet.

Ingen är betjänt av några ras på börsen. Jag tror för min del att du kommer att få vänta länge innan du får något som är i närheten av ett ras på börsen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Låna aldrig till spekulation. Tänk om det kommer ett ras efter raset?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Carl Monke
 2. Vit pil

  Eller har vi lärt oss efter vad som händer 2000 och 2008?
  Kolla skulder och krediter, överkonsumerande samhälle som är belånade över öronen och banker samt staten tillåter detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tror på ett ras av stor magnitud.

Att i åratal stimulera ekonomin med fake-pengar måste få konsekvenser.

Att i åratal ha politiker som lovar allt till alla måste även det få konsekvenser.

Vi har belånat oss långt in i framtiden. Att detta inte skulle få konsekvenser eller att det skulle vara annorlunda nu och inga börsras skulle förekomma, är för mig naivt att tro.

Men det är mina åsikter ;)

Mvh Willy

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jeg lurer på det samme! Jeg tenker at det er for tidlig å gå inn ved 10-15-20% børsfall, men det er en fin anledning til å fremskynde månedlig sparing så jeg pleier å handle litt ekstra da. Går børs ned 30-40% så vil jeg bruke av buffer/boliglån og handle en god del. Jeg har litt kortere horisont. Med horisomt på =>18 år så hadde jeg vurdert å bruke noe lån allerede nå, enten alt på en gang eller gradvis inn over en periode, så fremst privatøkonomi tillater det.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar.

  Ja, det är nog förtidigt att söka om lånet vid – 20%. Att sätta en gräns vid – 30% är nog bra början att då ansöka om lånet och sen skicka över periodvis.

  Att lägga in lån i portföljen redan idag tar ju bort möjligheten att köpa mer i ett ras, och det är vad jag är ute efter. Även om enligt statistik är bättre att belåna idag, men jag känner mig inte trygg med det. Jag tror någonstans att raset inte är så långt borta, så att köra 100/0 är hög risk nog.

  Jag har länsförsäkringar bank och Avanza bank idag, vet du om banken lånar ut pengar i ett ras för värdepapper? Eller om man ska ansöka om lånet tidigare?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tim Engström
 2. Vit pil

  Hej ja jag skulle belåtna min lägenhet för att investera pga att räntan är låg på hus/lån men det beror även på hur mycket lån ska man ta, det pratas att räntan inte kommer att höjas dom närmaste två åren, kan vara värt att räkna på lån eller inte eller hur mycket.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Göran Ljungsjö
 3. Vit pil

  En fråga: Hur vet du när ett börsras är slut? Efter 30% Eller 50% eller 70%?

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Carl Johnzen
 4. Vit pil

  Göran – Ja, verkar bäst så, även ingen bank som kan tvångsälja aktierna då heller. Den räntan vi har idag kommer högst troligtvis hålla i sig ett bra tag framöver.
  Jag hade tänkt mig låna 100.000kr på huset.

  Carl – Det vet vi inte, men om min strategi säger till mig att ansöka om lån på tex -30%, då ansöker jag, inte på -29%. Börjar månadsspara med det utöver mitt vanliga månadsspar. Det kan mycket väl vara botten eller början på raset, och då köper man extra aktier för rea pris oavsett om det är botten eller början.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tim Engström
 5. Vit pil

  Istället för att gissa om/när ras kommer , så följ trenderna. Klart att det kommer, men vi vet inte om det blir snabbt ras. Dom som tror att det inte kommer lever i sagornas värld. Börsraset är slut nör trwnden vänder upp. Mvh Raspa tradingfinance AB

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maurizio Raspa

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag undrar också precis som Göran, när vet man att börstas har nått botten och det är dags att handla?

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ingen kan veta när ett börsras är slut. Ett tips: Titta på hur utvecklingen varit vid andra ras i historien. En del säger att historien upprepar sig. Något bättre svar finns tyvärr inte på den fråga ni ställer!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att belåna in bostad för att spekulera i aktier hade jag passat mig för. Naturligtvis kan det ha betydelse hur högt belånad jag är i bostaden tidigare.

Dessutom hade hustrun sagt blankt nej till att belåna huset för sådant ändamål.

Blir det ett börsras är det inte osannolikt att boendepriserna också följer med ner i raset.

Mycket att ta hänsyn till.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jeg har tenkt litt på når man skal investere ved børsras. Man trenger ikke treffe bunn, men man må ikke være veldig langt unna. Børsen (globalt) kan gå ned 40-50%, og da er det alt for tidlig å gå inn ved 10-20% siden børs fint kan rase videre. Så vet man jo at hvis børs går ned 50% så må den opp 100% før man har tjent inn de tapte pengene. Går man inn med 30% og børs går ned 20% til så trenger man bare at børs går opp 25% før man er i 0. Og siden børs har rast 50% (30+20%) så er det det ganske sannsynlig at børs vil stige raskt , 1-2 år?, og at man tjener inn det tapte og mer til. Går børs opp fra ca 30% så har man truffet blink. Hvis børs går ned mer enn 50% så er det sannsynligvis krig eller pest og da kan penger være det samme, men sikkert lurt med noe fysisk gull/sølv da. ;) Men, med lånte penger så bør man uansett ha kontroll på hva man gjør. Jeg vil øke boliglånet, men ikke så mye at jeg risikerer å miste leiligheten. Dette er bare min tankegang og langt fra noen anbefaling. :o)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sigurd

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-25 klockan 13:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂