Belåna skogsfastighet
Sök:

Belåna skogsfastighet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Belåna skogsfastighet

Hej!

Jag har ärvt en skogsfastighet som nyligen blev värderad till 7 MSEK. Bor med min man i billig hyresfastighet (som vi planerar bo kvar i). Vi har ett studielån, inget annat. Funderar nu på om det går att belåna skogsfastigheten till dels att bygga ett par stugor för uthyrning, men framförallt till att placera på börsen i liknande Globala Barnportföljen-strategi. Vi tänker 2 MSEK till att enbart placera på börsen i så fall. Vi har ett privat sparande på några hundra tusen, placerat i fonder och aktier, och känner oss relativt trygga på aktiemarknaden.

Hur ställer sig banken till att låna ut med skogsfastighet som säkerhet? Den är välskött och som sagt ej belånad. Vår sparhorisont är lång, 10-15 år minst. Eller är det för riskbenäget?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du borde normalt sett inte ha några problem med att låna pengarna. Många bankkontor har låg kompetens på lantbruk, men då får de ta hjälp från någon Lantbruksansvarig från ett större kontor.

Har du ärvt fastigheten har du övertagit den tidigare ägarens bokförda värde. Belånar du fastigheten och köper aktier eller fonder försvinner dessa ur balansräkningen. Detta betraktas, med all rätt, som ej rörelserelaterade tillgångar. Du riskerar därmed att din balansräkning får ett kapitalunderskott på papperet. Då får du något som kallas för negativ räntefördelning, vilket ökar din skatt något. Deklarationsmässigt läggs jordbruksfastigheten ihop med hyresfastigheter, så det synliga Egna Kapitalet i hyresfastigheten påverkar också det hela. Fråga den som gör din deklaration om eventuella skattekonsekvenser innan på påbörjar belåningen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Lånar bankerna ut även om man säger att man ska investera en stor del av pengarna eller måste man ljuga till något? Att man ska renovera villan typ?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Idun

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-13 klockan 08:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂