Belåna till investering
Sök:

Belåna till investering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av R

Den här artikeln publicerades 2017-09-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Belåna till investering

Hej!

Jag har idag en lägenhet med inköpsvärde 2.510.000:-.

Lånen som jag besitter är 1.950.000.

Jag värderade upp lägenheten till 2.750.000:-.

Pratade med banken och jag får nu belåna upp mig med 300.000:-. Dvs till 2.250.000:-.

Jag har alltid strävat efter att amortera av lånen jag besitter men har tänkt i andra banor den senaste tiden.

Såhär har jag tänkt:

*300.000:- i lån med en rörlig ränta på idag 1.59% blir en årlig avgift på 4770:- och då har jag inte tagit bort ränteavdraget.

*alt: 300.000 i lån med en bunden ränta på 5 år med 2.56% i ränta blir en årlig avgift på 7680:- exklusive ränteavdrag.

Att investera 300.000:- i några olika investmentbolag och hoppas på en avkastning på minst 8% per år skulle innebära 24.000:- exklusive ISK skatt på 712:-. (23288:- inkl isk skatt)

Jag förstår att räntan är väldigt låg just nu och kanske tänker jag fel om att belåna mig mer för att investera dem på börsen.

Berätta gärna vad ni själva tycker? Amortera eller belåna?

”Bra lån, dåliga lån”

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Intressanta tankegångar, men jag skulle inte låna pengar för att investera dem i börsen. Om din bundna 5-års ränta är på 2.56% måste du alltså inom denna 5års period undvika börskrascher och lita på att du får minst 5% i årlig avkastning (justerat för inflation) för att det ska vara någorlunda vettigt. Det är ju inte givet att du kommer att få en åttaprocentig avkastning år efter år.

Om börsen backar eller stagnerar i några år, riskerar du gå med förlust och sen sitter man där med ett dyrt ”onödigt” lån som du måste betala räntan på. Röda siffror i portföljen och en stor skuld att återbetala.

En lägenhetsvärdering skulle jag inte satsa allt på heller. En mäklare värderade vår bostad till en minst 60% ökning jämfört med priset vi köpte den för för några år sedan men jag tar det med en stor nypa salt. Jag är helt öppen för att vår bostad kommer att förlora i värde inom den närmsta perioden. Kanske t om under det pris vi gav för den.

Nej, jag skulle nog hellre amortera i dagsläget. Jag kanske är onödigt konservativ men det känns också fel i maggropen att ha lånade pengar på börsen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-24 klockan 18:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.