Belåning - rätt tänkt?
Sök:

Belåning – rätt tänkt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias

ställde för sedan frågan: Belåning – rätt tänkt?

Hej,
Vet att belåning adderar både möjligheter och risker i en portfölj.
Är följande korrekt?
Marknadsvärde  1 000 000
Belåningsvärde 800 000 dvs fonder med 80% belåningsgrad.
Belåning görs med 200 000 för att köpa nya aktier/fonder.
Ränta 0,89% hos Nordnet då jag inte överstiger belåning 40% av belåningsvärdet.
Går man över 40% så blir räntan 1,99% istället.
‐—————-
Är det också då korrekt att man, under förutsättning att man inte sedan tidigare är belånad i portföljen, kan ha en värdeminskning på 75% innan man hamnar på överbelåning dvs 200 000/250 000 = 80%?
Jag tänker att om börsen är ner med 30-35% nu så ska alltså portföljen ned ytterligare 75% från dagens nivåer för att riskera överbelåning. Är det korrekt tänkt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tobias!

Du tänker helt rätt, eftersom du belånar det med 200 000kr så blir ditt totala värde 1 200 000kr. När du väl har 250 000kr kvar så har du en nedgång på ca 79% och din belåning är uppe i 80%, så länge du inte går under 250 000kr så banken inte kräva tillbaka sina pengar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tackar!
  Jag var i och för sig inte 100% rätt på det ändå.
  Dock åt ”rätt håll säkerhetsmässigt” sett då jag inte räknade upp värdet med de lånade 200 000 vilket då ”endast” gav 75% nedgångsutrymme och inte 79%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-24 klockan 10:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.