Belåning Rika Tillsammans-portfölj
Sök:

Belåning Rika Tillsammans-portfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

Den här artikeln publicerades 2017-07-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Belåning Rika Tillsammans-portfölj

Hej!
Jag har lite funderingar gällande belåning och Rika tillsammans portföljen.

Du säger i ditt senaste poddavsnitt att du har en belåning på 30-40% på denna portfölj. Jag funderar på hur du åstadkommer detta i praktiken. Ser lite problem med detta om man enligt följande har:

 • Sina guld och silverplaceringar hos Bullionvault
 • Sina korta ränteplaceringar på sparkonto utanför Nordnet

Detta innebär att man på Nordnet endast har aktiedelen + långa obligationsdelen. Att belåna denna del med 30-40% medför såklart en betydligt högre risk än om man belånade alla fyra tillgångsslagen.

Hur löser du detta rent praktiskt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Andreas,

Jag håller med dig om problematiken. Man kan lösa det här på lite olika sätt:

 1. Att ha hela RikaTillsammans-portföljen på sin Nordnet/Avanza depå. Det gör det enkelt att belåna men man får problemen med räntefonderna och guldet/silvret.
 2. Man kan räkna i Excel och balansera ut belåningen i Nordnet/Avanza och öka i BullionVault. Det spelar ju ingen roll vad man belånar, men det minskar den totala belåningsgraden eftersom du slår i taket på lånen hos Avanza/Nordnet snabbare.
 3. Man kan fuska som jag och belåna pengarna utanför Avanza/Nordnet genom att t.ex. låna på huset. Dessa pengarna blir då belånade en gång redan innan de investeras. Sedan kan man dessutom använda en lite extra belåning i Nordnet/Avanza-portföljerna. Man behöver dock veta vad man gör på grund av riskerna med belåning.

 

Hoppas det var svar på din fråga och du hänger med på hur jag menar. :-)

Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej igen!
  Alternativ 2 är väl det som skulle vara mest aktuellt då om man vill ha kvar guldet hos BullionVault. Jag blir dock inte helt klok på hur själva uträkningen bör gå till. Eftersom en belåning av guldet aldrig sker så kommer ju risken i Nordnet-depån att vara högre, som du säger så slår man i taket snabbare vid nedgång pga högre volatilitet. Tänker du att man ska köra med en lägre belåningsgrad för att kompensera för den här risken?
  Hur mycket lägre i så fall? (vet inte riktigt hur jag ska beräkna den ökade volatiliteten som uppstår i Nordnet-depån om inte guldet ingår här)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-24 klockan 20:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.