Belåning som tillgångsslag?
Sök:

Belåning som tillgångsslag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Örjan

ställde för sedan frågan: Belåning som tillgångsslag?

kan man inte tänka på belåning av en portfölj som ett eget tillgångsslag nästan? Som ett skydd mot inflation? riksbanken strävar alltid efter att vi ska nå 2% inflation. Vilket gör att lånet minskar över tid.

Är det inte tjänstefel nästan att inte ha en 5-10% belåning av portföljen i alla lägen?

Det förutsätter också då att man har en välbalanserad portfölj med en del räntor som gör att man inte åker med hela vägen ner i källaren om det smäller. Och att man då har så pass mycket räntor att man både klarar av att betala ner lånet och köpa på sig mer aktier. När lånet är under kontroll och marknaden har hämtat tillbaka lite kan man successivt börja öka på lånet igen tills man når sina 5-10%

Man kommer då i praktiken köpa större andel räntor för sina egna pengar och köpa aktier för de lånade pengarna

 

kanske det är meningslöst att göra om man inte är fullinvesterad i aktier? Det hade varit billigare att bara öka sin aktieexponering med 10%? Och då slippa betala ränta?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fast en belånad portfölj med lite mindre aktier kan ha samma avkastning men lägre volatilitet jämfört att öka andelen aktier.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-14 klockan 02:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.