Belåningsgrad
Sök:

Belåningsgrad

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik Sindmark

ställde för sedan frågan: Belåningsgrad

Jag har funderat mycket om AMORTERING. Jag ”vill” egentligen inte amortera, men vill sänka risken i boendet; så vi amorterar. Så, här är mina funderingar. Eller fundering, snarare.

Vi köpte huset 2008 för och lånade till hela summan + akuta renoveringsbehovet + en renoveringskredit (som nu är outnyttjad). Totalt landade bolånet på ca 110% av köpeskillingen. Vi amorterar nu 3,2%, dvs en bra bit över amorteringskravet (som inte berör oss, men jag ser det som en bra minimiriktlinje). Summan per månad, ränta + amortering, blir lixom lagom. Jag har tänkt amortera tills belåningsgraden är/känns hanterbar. Så NU kommer pudelns kärna: vid beräkning av belåningsgrad, ska man gå efter köpeskillingen eller uppskattat marknadsvärde?

Det gör en jävl… jättestor skillnad, men det är inget ni tog upp i podden (sliter mitt gråa hår). Och jag har inte hört andra nämna vad de använder när de pratar belåningsgrad. Vi ligger på ca 99% mot köpeskillingen men uppskattningsvis 55% mot uppskattat marknadsvärde.

Tacksam för svar,

Henrik

PS. jag = vi…

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det uppskattade marknadsvärdet. Den risk du försöker hantera är huruvida du kan betala dina skulder även om boataden sjunker i värde. Om bostaden sjunker i värde 45% så kan du fortfarande betala dina skulder.

Det du gav för huset för en mindre evighet sedan är fullkomligt ointressant. Det enda relevanta värdet är det nuvarande.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller helt med Emil, nuvarande marknadsvärde tycker jag är mer relevant att kolla mot då det är där du ser vilken risk du har i ditt boende och det är det värdet du kan förhandla ränta med banken.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Tack för era kommentarer!
  Rent förnuftsmässigt så förstår jag det och lutar mer åt det hållet, speciellt efter poddavsnittet. Har alltid tyckt att alla lån ska betalad tillbaka, men börjar byta fot.
  Fick tipset att även titta på taxeringsvärde.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Sindmark

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-10 klockan 20:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.