Beräkna avkastning av portfölj i Excel
Sök:

Beräkna avkastning av portfölj i Excel

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn

ställde för sedan frågan: Beräkna avkastning av portfölj i Excel

Hej,

Sitter med ett litet problem, jag vill beräkna min totala avkastning på mina olika portföljer i en sammanställning i Excel. Jag får automatiskt in aktiekurser, beräknar avkastning och värde etc. Men problem uppstår när jag gör nya insättningar varje månad, och/eller allokerar om. Värdet på portföljen ökar med insättningar utan att jag har fått högre avkastning. Någon som har erfarenhet eller vet hur man exakt kan räkna för att få rätt resultat?

Exempel:
Jag har 10000:- i januari investerat. Mina innehav ökar med 5% i värde. Har nu 10500:-.

Sätter in 1000:- i februari, investerar dessa. Säljer några innehav och köper andra.

Som jag har försökt hittils så räknar jag helt enkelt med de pengar jag satt in, som att jag hade de från början. (10500+1000)/(10000+1000)-1=4,5%

Mina innehav har ökat med 5%, men mitt portföljvärde har ökat 4,5%…

(Värdeutveckling+insatt kapital)/(Värde från start+insatt kapital) -1 = total avkastning.

Detta torde ju vara relativt enkelt och korrekt, men det är inte smidigt efter ett tag, och speciellt inte när jag allokerar om mina innehav. Räkna då med att jag ibland har mer kontanter i portföljen etc. Nordnet och Avanza räknar ut det här automatiskt, men jag vill ha koll själv, och så tycker jag ju att det är roligt samtidigt.

Alternativet som jag tänkt på är att skapa ”ögonblicksbilder” av varje dag, och helt enkelt räkna avkastningen per dag, vilket då är irrelevant av vilken summa som finns i portföljen. Utan att jämföra värdet mellan två dagar för att få fram utvecklingen.

Jan du som är Excel-nörd borde ju nappa på en sådan här räkneövning! ;-)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

:-) Hur jag gjorde det när det begav sig var att göra som fonderna gör, räkna NAV-kurs. I dagsläget så bryr jag mig inte om det, utan använder datan från Avanza och Nordnet. Det gör ju all matten åt en.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-25 klockan 08:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.