Beräkna med inflation
Sök:

Beräkna med inflation

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Beräkna med inflation

Hej, om jag har en plan att i framtiden ta ut säg 25000/mån i avkastning enligt 4%-regeln så innebär det att jag kommer att behöva (25000×12)/0,04 = 7,5 milj på kontot. Detta är ju dock med dagens värde av pengar och det kanske dröjer 40-50 år innan jag kommer upp i den summan.

Så för att räkna på hur lång tid det tar för mig att nå 7.5 milj och samtidigt räkna med inflation, kan jag bara dra ner den årliga avkastningen med ca 2% i ränta-på-ränta-kalkylatorn? Så att istället hoppas på 7% avkastning per år så skriver jag 5%, och kikar på hur många år bort jag är från 7.5 milj?

Detta betyder att jag ”egentligen” kommer få 7% avkastning per år och en större summa än 7.5 milj i slutändan, men kommer den summan jag får om säg 40 år i så fall motsvara det som 7.5 milj är värt idag? Om man räknar med en snitt-inflation på 2% per år?

Hoppas jag är tydlig nog :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du tänker rätt. 👍🏾

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-25 klockan 11:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.