Beräknad avkastning
Sök:

Beräknad avkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik Levy

ställde för sedan frågan: Beräknad avkastning

Hej

Ska hjälpa sambon och syrran med sparande. De förstår ju begreppet låg /hög risk men jag skulle vilja ställa det mot en förväntad avkastning beroende på olika sammansättningar av aktie- och räntefonder. Tex en 30/70 portfölj, vad kan den rimligen förvänta sig jämfört med en 50/50?MvhFredrikGöteborg

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Fredrik,

Gå in på LYSA (https://lysa.se/avkastning) där du kan välja målfördelning på en portfölj och se vad den gett för avkastning historiskt (max. 15 år). Man får dock ta det med en nypa salt eftersom det hänt rätt mycket på räntemarknaden på dom senaste 15 åren.

Jag vill inte ha för höga förhoppningar så räknar nog med en ca. 7% avkastning efter avgifter på en 100% ren aktieindexportfölj och i ditt fall:

30/70 portfölj = 30% av 7 = 2.1%

50/50 portfölj = 50% av 7 = 3.5%

Man kanske kan räkna hem ytterligare 0-1% på räntedelen.

Sen kan det givetvis bli mer dom senaste 1-2 åren då t.ex LYSA kört med utländska likviditetsfonder och på så sätt kammat hem lite mer avkastning tack vare växelkursen.


Den här artikeln publicerades 2018-10-08 klockan 10:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.