Beräknad avkastning
Sök:

Beräknad avkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik Levy

ställde för sedan frågan: Beräknad avkastning

Hej

ska hjälpa sambon och syrran med sparande. De förstår ju begreppet låg /hög risk men jag skulle vilja ställa det mot en förväntad avkastning beroende på olika sammansättningar av aktie- och räntefonder. Tex en 30/70 portfölj, vad kan den rimligen förvänta sig jämfört med en 50/50?

Mvh

Fredrik

Göteborg

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

 

Jan beskriver sina portföljer här: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/

 

Där kan du se att en 60/40 förväntas ge 3-5% per år medan en 90/10 förväntas ge cirka 7% per år.

Egentligen borde det bara vara att räkna på vad en räntefond förväntas ge och vad en globalfond (eller annan aktiefond) förväntas ge och sedan vikta. Så en 50/50 ger 0,5*förväntadränta + 0,5*förväntadaktie

/Jonatan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du glömmer bort de positiva effekterna av rebalansering / ombalansering.

  ”Reza Rouzbehani visade 2009 i en artikel ”Rebalansering ger ett stort försprång” i Aktiespararna att om man t.ex. tog en portfölj med 50 % aktieindexfonder och 50 % räntefonder i perioden 1990 till 2009 och jämförde två portföljer där en ombalanserades och en inte. Resultatet visade att portföljen som inte balanserades gav en totalavkastning på 447 procent medan den som varit föremål för årlig rebalansering gav hela 597 procent. Den totala avkastningen skiljde alltså nästan 150 % på den här 20 års perioden.”

  https://rikatillsammans.se/fondportfolj/ombalansera-dina-fonder-och-aktier-en-battre-avkastning/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Den här artikeln publicerades 2018-10-08 klockan 10:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂