Beskattning av ISK
Sök:

Beskattning av ISK

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin Eriksson

ställde för sedan frågan: Beskattning av ISK

Hur beskattas kapitalet på isk när vinsten liten?Beskattas det mer än vinsten? Får man en lägre skatt utan isk när börsen går dåligt?

Mvh

Karin

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Skatten på ISK baseras på en fjärdedel av summan av alla

  • Insättningar under året
  • Kvartalsbehållningar

På detta betalar man 0,375 % skatt. Om man gått med vinst eller förlust tas det ingen hänsyn till. Det är en schablonskatt.

Så det är fullt möjligt att man betalar mer skatt än vinsten, om man ens har någon vinst. Skatt blir det i alla fall.

När börsen går back skulle man i efterhand kunna säga att det hade varit bättre att ha pengarna på Aktie- och fonddepå (AF) i stället för ISK, för där får man dra av förlusterna. Men AF är nästan alltid sämre än ISK när börsen går bra, och vi investerar ju för att vi tror att börsen ska gå bra, så därför är ISK att föredra.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-04 klockan 22:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.