Beskattning av ISK
Sök:

Beskattning av ISK

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Patrik Leijon

Den här artikeln publicerades 2017-10-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Beskattning av ISK

Hej! Öppnade ISK-konto i april 2017 hos Avanza och har sedan dess succesivt flyttat över kapital från min ”ordinarie” bank till nämnda ISK-konto. Summan uppgår f n till ca 230 000 kr och allt är placerat i fonder.

Hur stor kan schablonskatten tänkas bli på den här summan om den är oförändrad i slutet av året.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Skatten på ISK beräknas som så:

 1. Ta summan av kontots värde vid ingången av varje kvartal, samt insättningar under året, delat på fyra. Detta är ditt kapitalunderlag.
 2. Kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan vid utgången av november föregående år (0,27%), ökat med 0,75%. Om summan av dessa är mindre än 1,25% används 1,25% istället. Detta är din schabloninkomst.
 3. Av din schabloninkomst skattar du 30%.

Under antagande att du hade 115 000 kr på kontot vid ingången av kvartal 3 och 230 000 vid ingången av kvartal 4:

Kapitalunderlag = (115000 + 230000 + 230000)/4 = 143 750 kr

Schablonintäkt = 143750 * 0,0125 = 1 796,88 kr

Skatt = 2185 * 0,3 = 539,06 kr

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tusan, det blev fel i sista raden. 1796,88 * 0,3 = 539,06 kr ska det stå, så slutresultatet är rätt som det står.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-25 klockan 21:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.