Beskattning på vinst vid privatägd hyresfastighet
Sök:

Beskattning på vinst vid privatägd hyresfastighet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Iman

ställde för sedan frågan: Beskattning på vinst vid privatägd hyresfastighet

Hejsan!

Vill först tacka för en fantastisk sida. Så mycket samlad kunskap och information är nästintill ovärderlig.

Jag är i dagsläget statligt anställd och tjänar strax under skiktgränsen på 509 tkr.

Jag har pratat med Skatteverket men jag litar inte riktigt på deras svar så jag vänder mig hit.

Nu till min fråga.

Jag har gått i tankarna på att köpa ett hyreshus á 4 lägenheter och har lite funderingar på hur jag kommer bli beskattad på kapitalöverskottet (hyresintäkter – alla utgifter exkl skatt)?

Skatteverket menar att överskottet från hyresfastigheten läggs på min ”vanliga” inkomst och det som överstiger 509 tkr kommer jag bli beskattad på cirka 70%?! Uppdelat på egenavgift 29%, kommunalskatt 30% och statlig skatt 20%. Drar man bort jobbskatteavdrag hamnar man runt 70%.

Kan detta verkligen stämma? Låter lite väl högt.

Tacksam för alla svar. Öppen för diskussion.

Mvh Iman

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Egenavgiften är också avdragsgill.

Du kan lyfta en del av vinsten som räntefördelning. Läs om detta på Skatteverkets hemsida. Skatten på räntefördelning är 30 procent.

När du säljer fastigheten och förhoppningsvis gör en reavinst är skatten 27 procent.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En hyresfastighet med tre eller fler lägenheter kommer alltid att beskattas som näringsverksamhet om du äger den privat, vilket innebär att överskottet beskattas med egenavgifter och sedan läggs på din inkomst av tjänst. Det finns dock stora möjligheter att få ner överskottet i verksamheten. Som Nestor skriver ovan kan du lyfta en del av vinsten som räntefördelning, hur stor del beräknas på ditt egna kapital i verksamheten. Du får även göra värdeminskningsavdrag, vilket återförs när du säljer fastigheten. Det finns även möjligheter att sätta av delar av vinsten till periodiseringsfond och expansionsmedel. Med tanke på hur låg belåningsgrad bankerna oftast går med på nuförtiden kommer du få stort eget kapital i verksamheten, vilket gör att du kan ta ut en stor del som räntefördelning, i runda slängar 6-7% av det egna kapitalet.

Rätt utnyttjat borde du, under tiden du fortfarande förvärvsarbetar, inte behöva få ett särskilt stort överskott i verksamheten som behöver tas ut som eget uttag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Bra komplettering. Själv använde jag mig av expansionsfond i min näringsverksamhet några år före min pensionering för att skjuta skatten framför mig. Året efter man fyller 65 sjunker ju egenavgiften rejält.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-27 klockan 15:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.