Beskattning vid försäljning av ärvda och egna aktier av samma aktieslag
Sök:

Beskattning vid försäljning av ärvda och egna aktier av samma aktieslag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Katarina Forsström

ställde för sedan frågan: Beskattning vid försäljning av ärvda och egna aktier av samma aktieslag

Hej.

Jag har ärvt Volvo a-aktier och äger också samma aktieslag sedan flera år som jag köpt själv. De egna aktierna vet jag antal och anskaffningsvärde men de ärvda aktierna är ärvda i sin tur och köpta på 60-90-talet och vet inte anskaffningsvärdet. Det är högst troligt att dessa ökat med mer än 400 % och väljer då schablonmetoden vid försäljning. Jag har de tidigare av mig köpta aktierna och de ärvda på olika aktiefondkonton och mäklare.

Har fått svar från Skatteverket att vid en försäljning kommer alla aktierna att beskattas med samma metod då genomsnittsmetoden och schablonmetoden inte kan kombineras vid försäljning av samma aktieslag oavsett att jag har dem åtskilda hos olika nätmäklare och att jag vet både antal och anskaffningsvärde på de egna köpta aktierna. Det innebär att mina egna köpta aktier, som ökat ca 70 %, blir en förlustaffär. Om jag dessutom köper nya Volvo a-aktier så blir de också schablonbeskattade i framtiden. Jag har ärvt fler aktier än Volvo a och det skulle innebära att t ex återinvestera avkastningen i nya köpta aktier även av dessa aktier drabbas av samma konsekvens (om jag inte köper på ett isk-konto). Kan inte heller överlåta mina köpta aktier till närstående för att använda genomsnittsmetoden då de övertar samma förutsättningar som råder för mig. För att ha undvikit detta skulle jag, enligt Skatteverket, ha sålt eller överlåtit mina köpta Volvo a-aktier före arvsskiftet (som gjordes under mars när börsen störtdök) men jag har ingen plan att sälja nu utan vill behålla dem.

Detta låter för mig helt orimligt.

Är det verkligen rätt information jag har fått?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

På följande länk har du svaren på många av dina frågor.

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2020.9/2800.html#h-Okand-anskaffningsutgift

Om du vet ungefär när aktierna köptes så kan du göra en uppskattning av anskaffningsvärdet, se länken.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag förstår inte riktigt problem om man säljer i två olika år. Man deklaraterar de gamla aktierna året 1 (eller 31 dec 2020) som använder schablonmetoden och året 2 (eller 2 januari 2021) deklaraterar de nya akterna som använder genomsnittsmetoden (man har avräkningsnota att räkna omkostnadsbelopp/värdepapper ökar mindre än 400% ökning).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  te.x.säljer de gamla aktierna dec 2020 som ska deklarera 2021. säljer de nya aktierna januari 2021 som ska deklarera 2022…..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-24 klockan 07:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.