Beskattning
Sök:

Beskattning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anton

ställde för sedan frågan: Beskattning

Hej!

Jag är en ung student som precis har börjat investera i aktier. Har ungefär 200.000 kr i rullning i allt från aktier och fonder. Det har börjar ganska bra med några procents avkastning, men som jag ännu inte sålt och tagit ut än. Min fråga är – hur funkar beskattning på vinster från aktier och isk-kontoavgifter generellt? Hur betalas detta? Jag använder idag avanza och är inte helt säker på hur alla avgifter och skatter dras. Utgår ifrån att det kan bli några tusenlappar i skatt och avgift (rätta mig gärna om jag har fel), men kommer det här automatiskt en gång per år dras från mitt avanza-konto, eller kommer det i samband med deklarationen som en skuld att betala in? För mig som student så kan en skuld på ett par tusen vara väldigt påfrestande för min ekonomi. Ska man i så fall se till att spara undan lite skatte-och avgiftspengar för detta? Skulle verkligen uppskatta ett utförligt svar över hur kronologin och processen kommer se ut för mig framöver. Tack på förhand! :)

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Skatten för isk kommer på deklarationen som en schablonintäkt (som först kvittas mot förluster såsom räntekostnader på lån). Det är ”bara” 30% av scgablonintäkten som beskattas, men blir det (inklusive allt annat) plus så måste det betalas in till Skatteverket.

Fondavgifter dras automatiskt från fonden. Man kan se en årlig sammanställning på Avanza hur mycket som dragits.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ok, så man avvaktar egentligen till den årliga deklarationen dyker upp innan någonting skattas över huvud taget? Innebär det alltså att man bör ha koll på ungefär hur mycket man ska skatta varje år, eftersom det ofta slutar med en stor ”skuld” eller inbetalning som ska göras istället för att man kan vänta sig en återbäring?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton
 2. Vit pil

  Ja men precis, vänta till deklarationen.

  Stor och stor, för varje 100 000kr är det 453kr som ska beskattas.
  Så du behöver nog inte oroa dig för mycket om skatten!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Jaha, men det låter ju ganska lindrigt då! Annars har jag ju hört att man skattar 30 % på själva vinsten man göra också på isk, men det kanske jag har fått om bakfoten? Så för att sammanfatta kan man säga att man TOTALT skattar 0.453 % på sitt totala innehav vid slutet på året, och detta betalas tillbaka i samband med deklarationen? Ingen annan skatt eller så som sker i övrigt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton
 4. Vit pil

  Precis, ingen vinstskatt på ett ISK, så den enda kostnaden är schablonbeskattningen på 0.453% (uppdelat i 4 kvartal) och en schablonskatt för alla insättningar.
  Inga fler skatter och allt kommer på deklarationen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anton!

Här kan du läs lite om beskattning på ISK!

För år 2019 ligger den på 0.453% på hela beloppet i ditt ISK.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Exempel:-

1jan-31mar Q1 –  ISK värde 200000kr

1apr-31jun Q2 – ISK värde 201000kr (kanske aktier går bra)

7juli-31sept Q3- ISK värde 202000kr

1okt-31dec Q4 – ISK värde 203000kr

Insättningar under året : 10000kr (du överförde kontanter till ISK+aktier utdelningar)

Kapitalunderlag=816000kr

816000kr/4 (4 kvartal i år)=204000kr

Schablonintäkt 204000×1,49%=3040 (cir.3039,6kr)

Schablonintäkt beskattar 30%, blir 3040×30%=912kr (du förväntar sig att betala 912kr till Skatteverket).

ELLER 204000×1,49%x30%=912kr.

ELLER 204000×0,00447=912kr

OBS: Q=kvartal (3 månader)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

skrev fel: 1juli-31sept Q3

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-03 klockan 17:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.