Beslutsångest
Sök:

Beslutsångest

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Josef

ställde för sedan frågan: Beslutsångest

Hej!Tack för erat grymma jobb förresten, uppskattas verkligen👍Sitter framför Morningstar och grottar ner mig alldeles för mycket i viktningen av mina fonder. Jämför fonderna och kan inte komma fram till ett beslut som jag sen kan släppa till månadssparandet.Har ungefär en portfölj likt \”Globala barnportföljen\”De tre frågor som jag behöver hjälp med är:

  1. SEB Sverige indexfond eller Spiltan Aktiefond investmentbolag? Om man kollar innehaven så består Spiltan av störst del investmentbolag och lite mindre del av tex. Ica gruppen mm. En del av Spiltans innehav eller sannolikt alla ingår ju redan i Sthlm börsens index. Är det då någon mening att välja Spiltans fond hellre än Seb\’s eller borde man ha en av varje. Samtidigt så känns det som att Spiltan lite är en \”förhoppnings fond\” som man tror ska slå index även i framtiden.
  2. Räntefond eller ej på lång sikt (pensionen)    fördelen som jag ser det är främst den mentala biten där rätt räntefond kan skydda mot lätt panik vid en kraftig nedgång.
  3. Om räntefond bör vara i portföljen på lång sikt. Spiltan räntefond sverige eller Spiltan högräntefond?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Mina åsikter, som ingalunda är något facit, är:

1. Ja, Spiltan investmentbolag är så klart en ”förhoppningsfond”, som hoppas slå index. Men till skillnad från aktiva fonder har den lägre avgift än de flesta indexfonder, vilket gör att den har betydligt större chans att lyckas. Om den kommer lyckas? Det kan ingen säga, men den bör ju inte gå helt åt skogen i alla fall, så jag tycker du ska välja det som känns bäst helt enkelt.

2. Jag tycker inte man ska ha räntefonder i långsiktigt sparande. Men det är individuellt. Om det är för påfrestande att veta att portföljen kan tappa 50 % vid en lågkonjunktur så bör man nog överväga en del räntefonder. Men kom ihåg att även räntefonder, särskilt långa, innebär en risk!

3. Här har jag inget svar, då jag inte är så glad i räntefonder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

  1. SEB Sverige investerar i stora bolag. Spiltan kan betraktas som en småbolagsfond. De följer olika index och har olika risk. De är olika typ av fonder.
  2. Hur riskkänslig du är vet bara du. Tyvärr kan vi inte hjälpa dig här.
  3. Ingen av dem. Högräntefonden kanske, men det är en högriskfond (High Yield). Den kommer falla med aktierna. Du ville ju ha låg risk? Säkra fonder är AMF Räntefond Lång och SPP Obligationsfond. Men i dagsläget avkastar de ingenting.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-19 klockan 18:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂