Bet. guld kontra pennings-valör.
Sök:

Bet. guld kontra pennings-valör.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ken

ställde för sedan frågan: Bet. guld kontra pennings-valör.

Hur beter sig US-dollarn i förhållande till Guldpriset. Om dollarn går ner i värde betyder det att guldet går upp i SEK räknat, i så fall skulle ett innehav av båda varianterna göra dollarsedlarna inflationsskyddade?

Tack på förhand till ett konkret svar.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tänk efter själv, så klart är det inte så enkelt. Guld är i detta avseende som vilken valuta som helst. Värdering och växling mellan dem beror på deras respektive värderingar.

Priset på guld i SEK beror således på två faktorer: dels den generella värderingen av guld, och dels svenska kronans värdering.

Värderas guld högre (allt annat lika) går priset på guld i SEK upp.
Värderas SEK högre (allt annat lika) går priset på guld i SEK ner.

Ingenstans i den ekvationen finns dollarn med. När du säger ”Dollarn går ner”, vad menar du då? Jämfört med vad?

Om dollarns värde går ner jämfört med precis allt annat så får du fler dollar när du växlar in guld, och färre kronor per dollar när du växlar dollar till SEK. Men du får lika många SEK ”per guld”, dvs priset på guld i SEK ändras ej.

Visst, om dollarn går ner (jämfört med SEK?), och priset på guld i dollar är oförändrat, ja, då går ju även guldpriset i SEK ner, men det är ju samma sak som att säga att det generella priset på guld gått ner och SEK oförändrad.

Sedan finns det ju vissa svaga / icke-mattematiska samband mellan olika valutors värderingar, t.ex. att guld kan ses som en viss hedge mot dollarn, men det bygger ju enbart på psykologi och observationer och är inte någon naturlag.

Men om ”dollarn går ner” lite diffust formulerat som du skrev så går ju värdet på annat (värderat i dollar) upp. Så ”guldpriset du ser på avanza” kommer gå upp om dollarn går ner, just för att dollarn går ner. Sedan får du även ta hänsyn till styrkan i SEK. För går dollarn ner lika mycket i SEK som mot guld, så händer ju inget med priset på guld i SEK enligt principerna ovan. Det var ju dollarn som gick ner, inte guldet!

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Ken!

Eftersom guldpriset räknas i dollar så kommer guldet alltid kosta lika mycket i dollar oavsett om dollarn rör sig upp eller ned. Däremot så kan priset på guldet ändras och då ändras såklart hur mycket guld du får för en dollar.

Sedan som du säger, så kan relationen dollar mot SEK ändras, om dollarn blir mer värd än SEK så går priset SEK – guld upp. Däremot skulle dollarn gå ner i värde mot SEK, så skulle priset SEK – guld gå ner.

Hoppas det går att förstå min förklaring!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Robin – då kanske du kan förklara kopplingen till GULD ETC:erna man kan handla på Avanza eller Nordnet, tex Xtrackers Physical Gold ETC. Jag handlar ju dem i Euro, men är det ett visst antal gram guld jag handlar på pappret eller är det så mycket guld jag fick för x antal euro vid köptillfället? Med andra ord, säg att både USDSEK och gulspotpriset är oförändrat sedan jag köpte GULD ETC:n, men euron försvagas. Har jag förlorat i värde på min investering då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander Nilsson
 2. Vit pil

  Om valutakursen är oförändrad och spotpriset är desamma så borde inte ETCn ha ändrat något avsevärt i pris.
  Volatilitet av underliggande spelar också in i kurssättningen och brukar ge en större spread vid högre volatilitet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-16 klockan 06:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.