Betala av befintliga lån eller spara
Sök:

Betala av befintliga lån eller spara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sec

Den här artikeln publicerades 2017-08-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Betala av befintliga lån eller spara

Hej!

Har 1 befinligt lån (90 000 å betalar runt 2000 i månaden men minst 800), ett lån av brorsan på 15 000 (minst 1000) & har köpt lägenhet.

Lyckas spara runt 11 000 varje månad men nu 2 månader kvar tills ska ha 100 000 i kontantinsats. Har runt 45 000 kvar till 100 000.

Får låna det som fattas av släkt. Kan spara upp mot 16 000.

Min fråga lyder: Betala av mer på befintliga skuld/lån så låna mer av släkt eller spara mer & låna mindre av släkt?

 

Tack för tips/svar!

/Sec

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ingen regel utan i undantag sägs det, men mitt råd är: Med undantag av lån från föräldrar så skall man normalt inte låna av släkten.

Släktingen kan hux flux behöva pengarna själv, släktingen avlider och pengarna  skall fram, alternativt övriga efterlevande blir avundsjuka på den låga räntan. Jag har gjort bouppteckniningar så  jag vet.

Du kommer dessutom i en beroendeställning som kan vara skönt att slippa.

Fortsätter du att låna av släkten så håll reda på kvitton avseende ränta och amortering. Avlider släktingen riskerar du annars att få betala lånet dubbelt upp.

 

 

 

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag håller med, bäst att inte låna av familjen. De har ju alltid en massa åsikter på vad man gör med sina pengar, vilket bankerna inte har. Skönt att skippa det, helt klart värt lite extra ränta. Jag skulle rekommendera att ta ett bättre lån för att betala av de andra. Det finns ju massa tjänster som hjälper en att hitta bra lånevillkor, prova http://www.compricer.se/ eller https://www.coolfinans.com.se/lan-online eller lendo.se. Finns en del bra deals där ute…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Maria

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-12 klockan 00:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.