Betala av ett lån eller låta pengarna växa och betala av efter den amorteringsplan som angivits?
Sök:

Betala av ett lån eller låta pengarna växa och betala av efter den amorteringsplan som angivits?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carl

ställde för sedan frågan: Betala av ett lån eller låta pengarna växa och betala av efter den amorteringsplan som angivits?

tjenare! har ett mindre lån på en bil. lånet kostar ca 2000 varje månad och har en löptid på ytterligare 32 månader.

Skulle kunna betala av lånet nu om jag säljer aktier från min aktieportfölj. Tror ni att det är bättre att fortsätta betala av i den vanliga takten och låta pengarna ligga kvar i portföljen eller ska man sälja av och betala av lånet nu?

Jag hade tänkt att om jag betalar av lånet så skall jag sätta in kostnaden för lånet på ett ISK-konto och investera dessa pengar varje månad då jag nu har budgeterat för den här utgiften.

Den totala räntan blir ca 5000kr för den resterande tid som är kvar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Carl!

Det beror helt på vad räntan står på.

Har du en väldigt hög ränta som du anser är värt att få bort istället för att försöka överavkasta den på börsen, så tycker jag absolut att du ska betala av lånet.

Däremot om du har en lägre ränta som är lätt att överavkasta (t.ex ett bolån med ränta mellan 1 – 1.5), så skulle jag amortera sakta ned summan för att få mer pengar över till att investera. Men då måste man verkligen se till att investera dessa pengar och inte konsumera upp dom.

Läs gärna Jans artikel om just detta ämnet, du hittar artikeln här!

Vad har du för ränta?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Räntan ligger på 5,1% just nu. Så betydligt högre än ett bolån.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
 2. Vit pil

  Isåfall skulle det nog vara värt att betala av.

  Kolla bara så att det inte är några extra kostnader för att betala av det på en gång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-03 klockan 16:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.