Betala av ett privat lån
Sök:

Betala av ett privat lån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olof

ställde för sedan frågan: Betala av ett privat lån

Hej!

Jag sparar 500 kr månaden i nordnet i indexfonder och sen sparar jag 500 kr på Lysa i månaden. Har en skuld på min bank på 187000kr som jag betalar i rörlig ränta 3.80% blir cirka 600kr i räntor varje månad och 2600 i amortering . Sparat ihop till en buffert på 40000 kr+ 20000kr till resor och service på bilen så nu är det lånet som jag ska bli av med. Kan extra amortera minst 3750kr varje månad men brukar få extra tider så det blir mer. Hur hade ni gjort ?

 

Ska jag ta hälften av bufferten och extra amortera och säg höja kredit gränsen från 5000kr till 20000kr på mitt Preem mastercard? Jag bor i hyresrätt ned min fru det är hon o jag som har lånet ihop för vi köpte ny bil för vår gamla bil var för gamla och va dyr att laga så ville ha bil men inte så mycket problem de första åren så har 7 års garanti på bilen och bra försäkring.

 

Vill ju bli av med lånet men vet inte vad jag Ska göra gillar att ha buffert men gillar inte att betala räntorna och dom kan ju höja dom. Men 20000kr får ju ner det lite men blir ju inte av med skulden? Har ni några tips så hör jag dom jätte gärna:) Tack till alla

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Olof!

Jag skulle ha tänkt såhär, det du betalar av på lånet är då egentligen ”gratis” 3.8% avkastning per år, eftersom du inte behöver betala ränta på det längre.

3.8% i avkastning utan risk skulle iaf jag inte tacka nej till i denna lågräntemiljö. Ser därför inget negativt att extra amortera på lånet för att sänka kostnaderna.

Sedan är det såklart väldigt bra att ha en buffert som en ekonomisk trygghet, så en balans där emellan kanske?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack så mycket Robin:)

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Olof Tapper

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-05 klockan 12:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.