Betala av huslån eller investera?
Sök:

Betala av huslån eller investera?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stina

ställde för sedan frågan: Betala av huslån eller investera?

Är ensamstående med 1 barn hemma. Har huslån på 2 500 000. Husets värde ca 5 000 000. I övrigt god ekonomi. Kommer få förtida arv på ca 1 500 000. Hade ni betalat av lånet eller investerat pengarna?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade investerat i en 60/40 portfölj hos LYSA och valt deras hållbara fond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vågar man skicka in allt på en gång, tro?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stina

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är alltid svårt att ge råd till andra personer när man inte har hela bilden. Men utifrån det lilla du skriver så skulle jag investera istället för att amortera.

En del personer har lätt för att koppla starka känslor till ärvt kapital och mår dåligt om arvet drabbas av börsnedgång. Mycket starkare känslor än för det kapital man själv har tjänat ihop. Beroende på vilken personlighet man har kan man överväga att amortera istället, för det egna välmåendets skull.

När behöver du pengarna? 5 år? 10 år? 20 år?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag förstår att man behöver veta lite mer. Det finns inga känslor kopplade till pengarna utan jag vill bara klura ut om vad som är smartast. Som livet ser ut nu behöver jag inte pengarna inom de närmsta 10 åren. Funderar också på om man isåfall ska pytsa ut dem på lite olika ställen och lite i taget eller sätta allt på ett bräde på en gång….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stina
 2. Vit pil

  Det hänger på hur mycket räntan känns varje månad. Och om du klarar av en ränte smäll på 5% eller mer. Mitt råd är att om du klara högre ränta utan att behöva käke nudlar var dag. Investera allt. Kommer med tid tjäna mycket mer på det. Blir en höjd ränta för jobbigt så amontera tills det känns säker att klara en höjd ränta och investera resten.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Dan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-16 klockan 09:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.