betala av huslånet??
Sök:

betala av huslånet??

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Therese

Den här artikeln publicerades 2017-08-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: betala av huslånet??

Hej

Vi är ett par i 40-45 års ålder som äger ett hus, nuvarande lån ligger på 1.275.000 och vi amorterar ca 7.500/månad och i den takten kommer lånet att vara betalt om drygt 14 år. Om räntan ligger kvar kommer vi under den tiden att betala 200 000-300 000 kr i ränta (mer om räntan stiger).

Vi jobbar båda heltid och har bra inkomster och får in ca 60.000kr netto/månad. Vi sparar även en del pengar till semestrar och husrenoveringar. Vi är båda sparande personligheter och köper sällan något onödigt.

Som månatligt sparande har vi mannens aktieportfölj om ca 660.000 kr samt mitt sparande i räntefonder och kapitalförsäkringar om ca 930.000 kr. Detta sparande var tänkt som pensionspengar.

Frågan som dykt upp nu är om det är en bra ide att sälja av tillräckligt mycket av aktier och fonder för att betala av hela huslånet på en gång och därmed slippa framtida räntebetalningar. Om vi gör det kan vi troligen nästan leva på en lön och lägga undan 20.000-30.000 i månaden. Därmed kommer vi snabbt upp i sparande igen och vi har ju 20 år kvar till pensionen.

Har bokat tid till banken för samtal angående lånen men tror inte på positiv objektiv respons från banken i denna fråga då de förlorar ränteinkomster från oss.

Tacksam för svar

Med vänlig hälsning Therese

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Therese!

Jans syn på lån och amortering av bostad kan du läsa här.

Tänk om det är så att du har för lite lån?

Amortera eller spara?

Amortera vs investera, träningsbanker och inte överspara till barnen

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-29 klockan 12:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.