Betala av skulder eller fortsätta spara
Sök:

Betala av skulder eller fortsätta spara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

Den här artikeln publicerades 2017-09-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Betala av skulder eller fortsätta spara

Jag har kommit till en punkt i mitt sparande där portföljen matchar mina totala skulder. Värt att nämna är att jag inte har något bil/bolån utan detta är mer avbetalningar samt gamla blancolån som jag har haft sedan länge, jag följer avbetalningsplanerna varje månad och har inte några större problem med att jag har dem.

Jag har dock börjat fundera på att börja om mitt sparande från scratch, det vill säga plocka ut kapitalet och betala av alla avbetalningar samt lån. Jag skulle då kunna öka mitt sparande varje månad men jag skulle som sagt backa 100% av mitt sparande. Har du några råd som jag kan ta till mig?

Mvh

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle rekommendera att titta på det strikt avkastningsmässigt:

  • Var får du högst avkastning?

Saken är nämligen att vissa gamla skulder kan ge en ganska hög ”garanterad avkastning” i form av att du slipper framtida ränta. Om du t.ex. har 100 kr som du kan placera i:

  1. En fond som i genomsnitt ger 8 procent
  2. Blancolån 15 procent

Så är ju alternativ 2 betydligt bättre det tjänar du mer på. Jag skulle påstå att för mig personligen skulle jag tycka att alternativ två var bättre ända ner till räntor på 4-5 procent, för det är 4-5 procent som är garanterade medan alternativ 1 innebär en risk där du potentiellt kan förlora halva kapitalet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Johan!

Vi vet inte vem du är. Skulle inte du kunna ge oss lite mer info om dina krediter/blanco och hur ditt sparkapital är placerat samt hur länge du sparat?

 

Hjälper dig gärna.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mitt tips skulle vara följande.

Har du tillgångar om motsvarar dina skulder idag så är du ju solid.

Nu vet jag inte vad du har för sparande eller avkastning på ditt sparande.

Det jag rekommenderar dig att göra är att spara hälften av det du gör idag och andra halvan betalar du in dina lån osv med.

På detta sätt fortsätter du att bygga kapital/buffert samtidigt som skulderna sjunker vilket innebär att du får bättre soliditet.

Sen finns det ju andra saker man får ha i åtanken som tex. vad har du för avkastning på ditt sparande kontra vad har du för kostnader på dina lån, det är såna saker jag brukar ta med i mina övervägande.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Johan,

Realisera eventuella kapitalvinster i portföljen och ta enbart ut dessa i syfte att snabba upp amorteringen av skulderna? Då har du ursprungligt investerat kapital kvar, samtidigt som du låter din portfölj hjälpa till att betala ner din skuldsättning.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-05 klockan 19:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.